Revista care te menține sănătos

Articulații și oase

Fibromialgia, sindromul de oboseala cronica si exercitiul fizic

Dr. Alin Popescu, medic primar medicină sportivă; [email protected]
11 septembrie 2017
Share
Fibromialgia, sindromul de oboseala cronica si exercitiul fizic

Oboseala, starea de slabiciune generala si sentimentul ca nu ne motiveaza nimic sa ne ridicam si sa facem sport sunt situatii pe care cu totii le-am trait de-a lungul vietii. A persista in aceasta lentoare este cu adevarat o mare greseala.

In zilele in care simtiti ca oboseala va doboara, cea mai buna solutie de a iesi din acest impas este activitatea fizica. In momentul in care practicati o activitate sportiva, creierul elibereaza endorfine, acestea fiind substante implicate, printre altele, in generarea unei stari de bine si in diminuarea durerii. Exista numeroase controverse legate de recomandarea exercitiului fizic in cazul fibromialgiei si al sindromului de oboseala cronica, deoarece, pentru cei care se confrunta cu aceste tulburari, lucrurile se complica si ar trebui sa aiba urmatoarele lucruri in vedere.

Fibromialgia si exercitiul fizic

Fibromialgia este o afectiune cronica, manifestata prin aparitia unei sensibilitati dureroase la nivelul muschilor si al tendoanelor. Pe langa acestea, fibromialgia mai asociaza o serie de semne si simptome: tulburari de somn, furnicaturi cu diverse localizari, dureri de cap, simptome pseudo-gripale – nespecifice acestei boli si care pot induce in eroare medicul. Partea buna, insa, este ca fibromialgia nu afecteaza musculatura sau tesuturile moi, fiind, astfel, considerata un sindrom, nu o boala in adevaratul sens al cuvantului.

Incalziti-va inainte de orice activitate fizica!

Sportul ne da un plus de energie si ne ajuta sa toleram mai bine orice sindrom algic. Chiar si asa, in cazul pacientilor cu fibromialgie recomandarile trebuie sa ia in considerare ca fiecare pacient este diferit si ca pragul dureros difera de la caz la caz. Astfel, consideram ca terapia prin miscare in cazul acestora este una personalizata. Un alt aspect extrem de important in cazul celor care sufera de fibromialgie este cel al incalzirii inainte de a face sport.

Si, nu in ultimul rand, recomandam perioade scurte si dese de activitate fizica in cazul acestor pacienti si evitarea suprasolicitarii fizice. Un plan de gimnastica medicala poate fi benefic pentru cei care se confrunta cu semnele si simptomele specifice fibromialgiei.

Trucuri pentru a ameliora simptomele din fibromialgie

secundara_oboseala_cronica_inainte de SINDROMUL DE OBOSEALA CRONICA SI SPORTUL

Sindromul de oboseala cronica si sportul

Sindromul de oboseala cronica, asa cum ii spune si numele, se refera la un grad de extenuare severa, ce interfereaza cu activitatile de peste zi. Daca va regasiti printre cei care se plang de surmenaj de mai bine de 6 luni, atunci e timpul sa mergeti la medic. Acest sindrom nu dispune de teste specifice care pot stabili diagnosticul de certitudine, dar medicul va poate ajuta sa treceti peste acest impas. Printre cauzele incriminate in aparitia oboselii cronice se numara afectarea sistemului nervos/endocrin si infectiile virale sau bacteriene in antecedente.

Unii medici recomanda o activitate fizica tocmai pentru a creste nivelul de energie, insa aceasta recomandare, ca si in cazul fibromialgiei, este extrem de controversata. Orice activitate fizica se face in cazul acestei tulburari trebuie inceputa gradual, pentru a testa toleranta la efort a fiecaruia si pentru a nu suprasolicita organismul. De asemenea, inainte de a sfatui pacientul sa inceapa un sport, trebuie sa se excluda si alte afectiuni, cum sunt cele cardiovasculare.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.