Fibroadenomul mamar este o tumora benigna frecvent intalnita in randul femeilor sub 40 de ani, in 15% dintre cazuri fiind multiplu sau bilateral.
Poate aparea si la adolescente, imbracand uneori forma de fibroadenom juvenil gigant, cu dimensiuni peste 5 cm si crestere rapida.
Cele mai multe tumori mamare sunt benigne
Incepand cu dezvoltarea sanilor si continuand de-a lungul vietii, femeile pot experimenta diverse tipuri de durere mamara sau alte modificari: aparitia unei mase palpabile sau nodularitate difuza la nivelul sanului. Desi descoperirea unei formatiuni mamare provoaca anxietate din pricina posibilitatii aparitiei cancerului mamar, in realitate, majoritatea tumorilor mamare sunt benigne.
Tumorile sunt influentate de cantitatea de estrogen
Fibroadenoamele constau in hiperplazia sau proliferarea unei singure unitati ductale terminale mamare. Aparitia lor este considerata o aberatie a dezvoltarii normale a glandei mamare de cauza necunoscuta. O parte dintre ele pot disparea spontan, dar majoritatea isi inceteaza cresterea dupa ce au atins dimensiuni de 2-3 cm. Aceste tumori par a fi influentate de cantitatea de hormoni estrogeni, deoarece incidenta maxima este la femeile aflate in perioada reproductiva si foarte mica la menopauza, cand are loc scaderea dramatica a estrogenilor. La menopauza pot involua si dezvolta in interior calcificari grosiere.
Fibroadenoamele apar in special in partea superioara a sanului
Eventualitatea ca o tumora mamara recent aparuta la o femeie in varsta sa fie un fibroadenom este rara. Aceasta va fi etichetata ca potential malign pana la proba contrarie. In timpul sarcinii sau la pacientele aflate sub tratament de substitutie hormonala, fibroadenoamele pot prezenta o crestere rapida in dimensiuni. Acelasi lucru se intampla si in cazul tratamentelor citostatice, cand aceste tumori benigne pot simula malignitatea. Din punct de vedere al localizarii, fibroadenoamele pot aparea oriunde la nivelul sanului, cu precadere in jumatatea superioara si spre exterior.
La femeile sub 30 de ani, marea majoritate a tumorilor mamare sunt diagnosticate ca fiind fibroadenoame, pe cand la peste 40 de ani prevalenta lor este de 10%.
In cazul femeilor tinere, fibroadenoamele sunt palpabile
De multe ori, un fibroadenom, depistat cu ocazia autoexaminarii sanilor (recomandabil a fi efectuata lunar, in prima saptamana dupa incetarea menstruatiei), alarmeaza pacienta si o determina sa se adreseze ginecologului.
La examenul clinic, fibroadenomul se palpeaza sub forma unei mase rotund-ovalare, bine delimitata de structurile vecine, de consistenta ferma dar elastica si cu o mare mobilitate pe planul subiacent. Alteori, fibroadenomul este descoperit accidental, cu ocazia efectuarii unei ecografii mamare sau a unei mamografii. La femeile tinere, fibroadenoamele sunt de obicei palpabile, pe cand la menopauza pot fi nepalpabile si relevate numai de examenul mamografic.
Metoda de diagnostic se alege in functie de varsta
Decizia de a alege tipul de diagnostic imagistic se face in functie de varsta pacientei. La femeile sub 30 de ani si in timpul sarcinii, modalitatea preferata este ecografia mamara, deoarece pacienta este scutita de iradierea pe care o presupune mamografia, iar probabilitatea ca la aceasta varsta formatiunea sa fie un fibroadenom este foarte mare. Mamografia este indicata sub 30 de ani doar daca pacienta prezinta factori de risc (istoric familial de cancer mamar la rude de gradul I). Examenul RMN nu este indicat in stabilirea diagnosticului de fibroadenom.
Cand exista dubii asupra naturii formatiunii mamare sau se decide tratamentul expectativ la pacientele peste 30 de ani, atitudinea indicata este de a efectua o punctie in tumora. Aceasta se face, de obicei, prin aspiratie cu un ac fin, urmata de examenul histopatologic al materialului prelevat.
Fibroadenoamele mai mici de 2 cm nu trebuie operate
Tratamentul fibroadenoamelor mamare este variabil in functie de marime, de simptomatologia pe care o determina, de ritmul de crestere si, nu in ultimul rand, de nivelul de stres si anxietate pe care prezenta tumorii il genereaza pacientei. De regula, fibroadenoamele mici (<2 cm), asimptomatice, diagnosticate la paciente sub 35 de ani nu au indicatie de tratament chirurgical. Dupa ce diagnosticul se stabileste cu certitudine, tumora trebuie revazuta clinic si ecografic peste 3-4 luni pentru a i se stabili ritmul de crestere, apoi din 6 in 6 luni pana la 2 ani. Daca este stationara, probabilitatea de a ramane astfel este foarte mare.
Peste 3 cm, excizia tumorii ofera un diagnostic sigur
Daca diametrul tumorii depaseste 3 cm, este dureroasa, are ritm rapid de crestere sau biopsia demonstreaza celule atipice (foarte active), se recomanda indepartarea chirurgicala. Excizia tumorii se poate realiza sub anestezie locala si ofera un diagnostic sigur, dar nu este scutita de complicatii (hemoragie, infectie postoperatorie, cicatrizare inestetica) sau de posibilitatea recidivei in acelasi loc. Pacientele prezinta un risc mic de a dezvolta cancer mamar fata de celelalte femei.
Dr. Corina Manolea,
Medic specialist obstetrica-ginecologie,
Centrul Medical Med-As,
www.med-as.ro
Call Center: 021.9232