Revista care te menține sănătos

Ginecologie

Fibroadenom mamar – ce este, cauze, tratamente

Andrei Cioată; surse: ncbi.nlm.nih.gov, sci-hub.se, sciencedirect.com, radiopaedia.org
15 ianuarie 2025
Share
Fibroadenom mamar – ce este, cauze, tratamente

Un fibroadenom mamar reprezintă o leziune benignă frecventă a sânului, care apare ca urmare a proliferării excesive a țesutului conjunctiv mamar. În mod caracteristic, fibroadenoamele vor conține atât celule stromale, cât și epiteliale. Astfel de formațiuni apar de obicei la femeile care au vârsta cuprinsă între 10-40 de ani. Incidența scade semnificativ după vârsta de 40 de ani. În cazuri extrem de rare, au putut fi diagnosticate fibroadenoame mamare și la bărbați. Ca urmare a faptului că este un nodul benign, un fibroadenom mamar nu ar trebui să ridice îngrijorare. Cu toate acestea, este esențial ca de la bun diagnosticul să excludă potențialul malign al nodulului.

Ce este fibroadenomul mamar?

Un fibroadenom mamar este o tumoră benignă a sânului, nedureroasă, de obicei unilaterală, ce se prezintă drept un nodul solid (așadar, nu plin cu lichid). Acesta apare în urma proliferării în exces a celulelor țesutului glandular și conjunctiv al sânului. Un fibroadenom mamar apare sub forma unui nodul bine delimitat, mobil sub piele, nedureros, de dimensiuni variabile (un astfel de nodul poate atinge chiar și 3 centimetri). Poate fi resimțit ca un bob de mazăre sub piele sau ca o monedă, atunci când are dimensiuni mai mari, cu margini netede. În mod obișnuit, această formațiune se diagnostichează întâmplători în timpul unei ecografii sau al unei mamografii.

fibroadenom mamar, cauze fibroadenom mamar, tratament fibroadenom mamar, tumora benigna, nodul,

Fibroadenom mamar – cauze și factori de risc

Nu se cunosc întocmai cauzele care duc la apariția unui fibroadenom mamar, însă se speculează că ar fi vorba despre sensibilitatea crescută a țesutului mamar la estrogeni. Un fibroadenom are tendința de a crește în timpul sarcinii sau în perioada pubertății (când concentrația hormonului estrogen crește) și să se micșoreze în timpul menopauzei (când concentrația de estrogen scade). Femeile care iau contraceptive orale înainte de vârsta de 20 de ani au fibroadenoame mai mari în comparație cu femeile care nu iau contraceptive. Se estimează că 10% din totalul populației feminine dezvoltă fibroadenoame mamare cel puțin o dată de-a lungul vieții.

Clinic, pe baza caracteristicilor histologice și dimensiunilor, există mai multe tipuri:

  • fibroadenom mamar simplu: cel mai întâlnit tip, cu dimensiuni de 1-3 centimetri, cu aspect uniform, nu prezintă risc de malignizare;
  • fibroadenom mamar complex: format din mai multe tipuri de celule, prezintă un risc relativ redus de a suferi transformare malignă;
  • fibroadenom mamar gigantic (numit și juvenil): destul de rar, cu dimensiuni care pot depăși chiar și 5 centimetri, de obicei apare în timpul pubertății (de unde denumirea de „juvenil”).

Singura cauză certificată pentru apariția unui fibroadenom mamar este reprezentată de variații la nivelul genei MED12. Influența hormonală, deși este evidentă, nu a fost complet descrisă ca fiind o cauză a apariției fibroadenomului mamar.

Fibroadenom mamar – simptome și manifestări

Un fibroadenom mamar se prezintă sub forma unui nodul bine definit, mobil, care poate fi chiar detectat prin palparea sânului. De obicei, nu duce la apariția simptomelor, iar în cele mai multe dintre cazuri diagnosticul este pur întâmplător, ca urmare a unor investigații de rutină (ecografie mamară, mamografie). Caracteristicile clinice ale unui fibroadenomului mamar includ:

  • nodul bine delimitat, mobil, cu o consistență fermă, elastică, care se poate deplasa liber sau prin mobilizare cu degetele sub piele. Mobilitatea este o caracteristică clinică distinctivă;
  • nodului poate crește lent sau rămâne neschimbat pe parcursul anilor. În unele cazuri, poate să apară un fibroadenom mamar de dimensiuni extreme, de până la 5 centimetri (numit și fibroadenom gigantic);
  • fibroadenomul poate apărea într-un singur sân sau în ambii simultan;
  • de obicei, un fibroadenom mamar nu este dureros. Totuși, unele femei pot resimți chiar și o ușoară sensibilitate sau un disconfort moderat, mai ales înainte de menstruație.

De obicei, un fibroadenom mamar se dezvoltă în cadranul exterior superior al sânului drept sau stâng, fiind unilateral și unic. Are tendința de a crește rapid, consistență cauciucată, margini regulate. La femeile tinere, de obicei un fibroadenom mamar este palpabil cu mâna liberă, însă la femeile aflate la menopauză acestea sunt evidențiate de obicei prin examen mamografic, fără posibilitatea de palpare (ca urmare a faptului că dimensiunea lor tinde să se reducă în perioada menopauzei).

fibroadenom mamar, cauze fibroadenom mamar, tratament fibroadenom mamar, tumora benigna, nodul,

Tratament fibroadenom mamar

În cele mai multe cazuri, nu este necesar niciun tratament pentru fibroadenom mamar. Așa cum s-a menționat, aceste formațiuni sunt benigne, lipsite de riscuri sau potențial malign. Pe de altă parte, monitorizarea este esențială, mai ales dacă se constată o creștere în dimensiuni.

Supravegherea activă

În cazul fibroadenomului mamar mic, stabil și asimptomatic, se recomandă doar monitorizare:

  • examinare clinică periodică, pentru a monitoriza orice modificare a dimensiunii, eventuale modificări de consistență;
  • imagistică de urmărire ecografie mamară sau mamografie (pentru femeile la menopauză).

Tratamentul chirurgical

Este indicat doar în cazul fibroadenomului mamar care:

  • depășește 2-3 centimetri și provoacă disconfort;
  • este suspect de transformare malignă (în cazuri foarte rare), uzual pe fondul creșterii rapide în dimensiuni;
  • pacienta dorește îndepărtarea fibroadenomului din motive estetice sau psihologice.

Operația de fibroadenom mamar poate include:

  • excizia chirurgicală localizată: îndepărtarea cu ajutorul unei incizii chirurgicale minime;
  • biopsia excizională (excizie bioptică, lumpectomie): eficientă atât pentru diagnostic, cât și pentru tratament.

Alternativele non-chirurgicale de tratament includ:

  • ablația prin radiofrecvență;
  • crioterapia.

Excizia chirurgicală nu este recomandată, sub nicio formă, în cadrul fibroadenomului mamar de dimensiuni reduse.

Tratamentul hormonal

În unele cazuri, medicul poate recomanda tratament hormonal pentru a controla creșterea unui fibroadenom mamar. Însă, abordarea aceasta este mai rar utilizată (posibile reacții secundare).

fibroadenom mamar, cauze fibroadenom mamar, tratament fibroadenom mamar, tumora benigna, nodul,

Fibroadenom mamar – complicații și riscuri asociate

În esență, un fibroadenom mamar reprezintă o tumoră benignă, lipsită de riscuri. Însă, esențial este ca de la bun început să se excludă potențialul malign (de obicei prin biopsie) al unei astfel de formațiuni. Pe de altă parte, în unele cazuri – deși foarte rare – se poate ajunge la complicații cum ar fi:

  • transformare malignă, în cazuri extrem de rare în care un fibroadenom mamar progresează spre o tumoră malignă, cum ar fi carcinomul lobular sau ductal. Riscul se consideră a fi de 0,01-0,3%. Riscul este mult mai mare la femeile cu antecedente familiale de cancer mamar;
  • creșterea rapidă în dimensiuni poate duce la disconfort, asimetrie mamară sau probleme de natură estetică;
  • fibroadenomul filoid este o variantă mai rară de fibroadenom mamar, cu un comportament ușor mai agresiv. De asemenea, poate recidiva după tratament;
  • nici impactul psihologic al unui fibroadenom mamar nu trebuie subestimat. Diagnosticarea poate provoca anxietate și stres în rândul pacientei, mai ales în contextul în care a existat și o confuzie inițială privitor la faptul că leziunea are potențial malign (cancerigen);
  • intervențiile chirurgicale pot duce la formarea cicatricilor, infecții ulterioare. Drept urmare, intervenția chirurgicală este recomandată doar în cazul în care există simptome, suspiciune de malignizare.

De cele mai multe ori, dimensiunile fibroadenomului se vor reduce odată cu înaintarea în vârstă și, din acest motiv, tratamentul nu este necesar. Cele mai multe paciente aleg, însă, să îl elimine din considerente pur estetice. Controalele periodice de rutină sau dacă se observă o creștere în dimensiuni a nodulului sunt suficiente pentru a preveni eventualele riscuri – minime – asociate.

Foto: shutterstock.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.