Revista care te menține sănătos

Afecțiuni cardiace

Fibrilatia atriala: metode de tratament

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
27 iunie 2016
Share

Bataile neregulate ale inimii indica faptul ca fluxul sangelui nu este cel normal. Acestea pot creste riscul aparitiei cheagurilor de sange ce pot ajunge la nivelul creierului, cauzand aparitia accidentului vascular cerebral. 

Tratamentul pentru fibrilatia atriala poate fi initiat doar de medic, in functie de varsta, simptome si frecventa acestora, precum si de prezenta altor boli asociate sau daca ati avut sau nu inainte un accident vascular cerebral. Iata ce optiuni de tratament exista pentru fibrilatia atriala.

Medicamente pentru subtierea sangelui

Anticoagulantele reprezinta o clasa de medicamente cu proprietatea de a subtia sangele. Acestea sunt administrate pentru a impiedica formarea unui cheag de sange, in special daca aveti fibrilatie atriala asociata cu hipertensiune arteriala, diabet sau insuficienta cardiaca. Anticoagulantele scad riscul aparitiei accidentului vascular cerebral, insa, in functie de tipul acestora, s-ar putea sa fie necesara testarea sangelui mai des pentru ajustarea dozei.

Anticoagulantele moderne, precum dabigatran sau apixaban, reduc, de asemenea, riscul de accident vascular cerebral si nu necesita aceste testari ale sangelui.

Medicamente pentru mentinerea pulsului in limite normale

In momentul in care bataile inimii sunt prea rapide, anumite medicamente le pot tine sub control. Pentru o stare generala buna de sanatate este recomandat ca pulsul sa fie sub 100 de batai pe minut. Medicamentele folosite in acest caz sunt reprezentate de beta-blocante sau de blocanti de canale de calciu, in functie de prezenta sau absenta altor boli.

Cardioversia

Unele persoane cu fibrilatie atriala au nevoie de cardioversie pentru a „reseta” ritmul cardiac. Aceasta se realizeaza sub anestezie usoara si consta in administrarea unei doze terapeutice de curent electric catre inima, intr-un moment specific.

Inainte de cardioversie este recomandata ecografia cardiaca, pentru a detecta prezenta unor eventuale cheaguri de sange la nivelul inimii. Daca este prezent un cheag de sange, procedura va fi amanata si initiata dupa tratamentul de cateva saptamani cu medicamente anticoagulante.

Medicamentele antiaritmice

Aproximativ jumatate dintre persoanele care au suferit o cardioversie pot redobandi fibrilatie atriala. In unele cazuri, medicii pot prescrie medicamente antiaritmice pentru a restabili ritmul cardiac.

Ablatia

Atunci cand medicamentele si tratamentele electrice nu aduc beneficiile dorite, medicul va poate sugera o pocedura numita ablatie. Aceasta reprezinta introducerea unui tub subtire si flexibil intr-un vas de sange mare, ce va fi ghidat catre locul afectat de la nivelul inimii. Apoi, tesutul este distrus prin incalzire sau inghetare.

Pacemakerfibrilatie 2

Pacemakerul este un dispozitiv mic ce este inserat sub piele. Acesta functioneaza prin intermediul bateriilor si are niste fire atasate inimii ce o fac sa bata mai repede atunci cand pulsul este mic. Dupa aceasta interventie, este necesar sa respectati anumite recomandari impuse de medic, insa puteti reveni destul de repede la activitatile zilnice. Medicul va poate sfatui in legatura cu lucrurile de evitat, precum si in legatura cu modul in care va puteti verifica pulsul.

Interventia chirurgicala

Daca medicamentele sau procedurile simple nu au rezultate satisfacatoare, atunci este indicata interventia chirurgicala. Aceasta consta in efectuarea unei incizii la nivelul suprafetei camerelor superioare ale inimii (atrii) si in intreruperea semnalelor electrice care tulbura ritmul cardiac.

Schimbarea stilului de viata

Indiferent de tratamentul fibrilatiei atriale, schimbarile stilului de viata pot imbunatati sanatatea inimii. Adoptati o dieta sanatoasa si echilibrata si renuntati la cofeina, alcool si fumat. Intrebati medicul inainte de a folosi anticongestionante. In plus, faceti exercitii fizice regulat, aproximativ 30 de minute pe zi.

 

Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontologie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.