Fibrilatia atriala sau aritmia cardiaca poate duce la aparitia atacului vascular cerebral (AVC). Persoanele in varsta sunt mult mai expuse la a suferi de fribrilatie atriala, in special dupa varsta de 60 de ani. Pentru a elimina aceasta problema, cel mai important ar fi sa renuntati la fumat, sa consumati alcool cu moderatie, sa scadeti nivelul de colesterol si sa tineti sub control tensiunea arteriala. Aceste conditii pot complica, agrava fibrilatia atriala. De exemplu, hipertensiunea arteriala slabeste vasele de sange, colesterolul marit blocheaza arterele iar ateroscleroza blocheaza fluxul sangelui in organism.
Diabetul este o alta problema care ar trebui sa va ingrijoreze, si asta deoarece nivelul ridicat de zahar din sange in timpul unui atac vascular cerebral poate afecta sever creierul. Daca veti tine aceste probleme sub control, veti putea micsora riscul de atac vascular cerebral. De asemenea, trebuie sa aveti grija la dieta pe care o aveti, sa mancati cu moderatie si sa faceti exercitii fizice in mod regulat.
Modificari ale stilului de viata
Renuntati la fumat! Fumatul este unul dintre riscurile bolilor de inima, iar nicotina stimuleaza inima, ceea ce poate agrava fibrilatia atriala.
Monitorizati-va nivelul de colesterol! Faceti exercitii fizice zilnic si tineti o dieta adecvata, astfel incat nivelul colesterolului sa se afle in limitele normale.
Controlati-va tensiunea arteriala! Hipertensiunea arteriala poate agrava fibrilatia atriala si poate creste riscul atacului de cord precum si al altor boli de inima. Manageriati-va tensiunea arteriala controlandu-va greutatea, mancand corect si facand sport.
Nu consumati sare in exces! Toata lumea stie ca sarea in exces duce la hipertensiune arteriala. Incercati sa consumati mai putin de 1.500 de mg de sare pe zi si, de asemenea, includeti in dieta dumneavoastra fructe, legume si cereale integrale.
Consumati alcool cu moderatie! Alcoolul este si el una dintre cauzele fibrilatiei atriale. Barbatii nu ar trebui sa consume mai mult de doua pahare de alcool pe zi, in timp ce femeile un singur pahar. De asemenea, ar trebui sa renuntati la cofeina sau la alte stimulente de acest gen.
Consultati-va cu medicul! Exista anumite medicamente care pot agrava fibrilatia atriala, asa ca intotdeauna este indicat sa cereti sfatul medicului. Nu uitati sa va manageriati stresul, incercati sa faceti yoga, sa meditati si sa cresteti activitatea fizica.
Asociatia Americana a Inimii sugereaza ca cel mai bine ar fi sa faceti cel putin 150 de minute de exercitii moderate, asta insemnand 30 de minute pe zi, 5 zile pe saptamana. Mersul pe jos, inotul, stretchingul si yoga nu numai ca va vor ajuta sa va simtiti mai bine din punct de vedere pshic, dar si sa va mentineti greutatea, nivelul colesterolului etc. Daca in timpul exercitiilor aveti palpitatii, simtiti o durere in piept sau aveti stari de ameteala, cel mai bine este sa va opriti si sa solicitati imediat ajutor.
Ruxandra Raica
Sursa: www.everydayhealth.com