Revista care te menține sănătos

Nutriție

Fibrele, aliatele inimii

29 iunie 2016
Share

Desi multa lume stie, teoretic, ca este foarte important sa consume alimente bogate in fibre, putini transpun asta si in practica. Multi considera ca aspectul de carton al alimentelor cu fibre nu este unul care sa atraga, insa speram ca informatia urmatoare sa le schimbe parerea.

Alimentele bogate in fibre nu au doar un gust bun, in ciuda aspectului, ci ajuta din plin si la sanatatea inimii. Acele alimente cu un continut ridicat de fibre au puteri magice atunci cand vine vorba de lupta impotriva bolilor de inima si a factorilor de risc asociati acestora. De aceea, fructele si legumele sunt atat de importante intr-o dieta care sa ajute la sanatatea inimii.

Cum va protejeaza fibrele alimentare

Fibrele ajuta la scaderea colesterolului „rau”, pe care il aduc la valori normale, dar, in acelasi timp, sporesc sensibilitatea organismului la insulina, spune dr. Penny Kris-Etherton M., distins profesor in cadrul departamentului de stiinte nutritionale al Pennsylvania State University si purtator de cuvant al Asociatiei Americane a Inimii (American Heart Association).

Cresterea sensibilitatii la insulina poate ajuta la protejarea impotriva diabetului, alt factor major de risc pentru bolile de inima. In plus, alimentele bogate in fibre va pot ajuta sa va mentineti silueta, dar si sa va simtiti satui atunci cand le consumati. Iar mentinerea unei greutati corporale optime este esentiala pentru sanatatea inimii.

Ce trebuie sa stiti despre fibre

Pentru a obtine cel mai benefic efect in dieta pentru o inima sanatoasa, este important sa stiti ca exista doua tipuri diferite de fibre in alimente: solubile si insolubile. Ambele sunt bune pentru organism, dar numai unul dintre acestea scade, de fapt, colesterolul. „Fibra solubila este cea care scade colesterolul”, spune dr. Kris-Etherton. Tot acesta este tipul de fibre asociat cu cresterea sensibilitatii la insulina. Mecanismul este simplu: fibrele solubile se ataseaza de substantele grase din tractul digestiv, inclusiv colesterolul, si ajuta la eliminarea acestor grasimi din organism.

Fibrele insolubile regleaza tranzitul intestinal

Fibrele insolubile ofera, in schimb, alte beneficii pentru sanatate, in special legate de reglarea tranzitului intestinal. Fibrele de acest tip trec prin tractul digestiv in intregime, ajutand la mentinerea functionarii normale a colonului si prevenind, astfel, constipatia. Datorita faptului ca aceste fibre raman in forma lor initiala, nedigerate, ajuta la asigurarea starii de satietate, reducand nevoia de a manca mult. Cele mai multe alimente bogate in fibre contin oricum ambele tipuri de fibre.

legum secindaraAlimente cu un continut ridicat de fibre

Fructele si legumele, in special coaja lor, sunt alegeri excelente care contin atat fibre insolubile, cat si solubile. Dar exista si o multime de alte alimente bogate in fibre pe care sa le introduceti in dieta zilnica ori sub forma de gustari. Printre cele mai bune fructe bogate in fibre se numara perele, prunele – inclusiv cele uscate, grepfrutul, portocalele, piersicile si murele. In privinta legumelor, printre cele mai bogate in fibre sunt conopida, broccoli si varza de Bruxelles.

Cat despre leguminoase, recomandarile includ mazarea, fasolea si lintea. Alte produse cu un continut ridicat de fibre sunt cerealele integrale, produsele de panificatie din grau integral, orezul brun, orzul, semintele de psyllium, cartofii – dar cu tot cu coaja, taratele de grau, taratele de ovaz, pastele din grau integral si taratele din porumb.

Pentru a va mentine inima sanatoasa, ar trebui sa includeti in dieta si fibre, intre 25 si 30 de grame pe zi. Din acest total, un minimum de 5 pana la 10 grame pe zi ar trebui sa fie fibre solubile, pentru un efect maxim in protejarea inimii.

Mircea Doaga

Sursa: everydayhealth.com

 

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.