Carnea care are o crusta pe exterior ce apare in urma prajirii ar putea creste riscul bolilor de inima. Metodele traditionale de gatit, precum fierberea sau gatitul in cuptor, sunt mult mai sigure, spun cercetatorii. Pentru foarte multe persoane nimic nu este mai bun decat un burger suculent, care ar putea insa dauna inimii, mai ales daca aveti diabet.
Oamenii de stiinta de la Universitatea din Illinois, Statele Unite ale Americii, spun ca metodele de gatit, precum prajitul la temperaturi foarte mari, duc la aparitia unor proteine daunatoare, numite proteine glicate. Acestea sunt asociate cu formarea de placi in arterele coronariene, si astfel creste riscul unui atac de cord. Insa fierberea carnii nu prezinta niciun risc. Ingrijorator este faptul ca persoanele diabetice prezinta deja un risc crescut de boli de inima, deoarece formarea placilor in arterele coronariene este deja accelerata. In urma studiului s-a descoperit ca persoanele care prezentau complicatii cardiovasculare consumasera alimente gatite prin prajire.
Ruxandra Raica
Sursa: www.dailymail.co.uk