Revista care te menține sănătos

ORL

Feriti-va de otita externa sau „de piscina”

2 iulie 2014
Share

Otita externa reprezinta inflamatia tegumentului din conductului auditiv extern. Este o afectiune frecventa in timpul verii, fiind favorizata de scaldatul des in piscine, mare, stranduri. In consecinta, se creeaza in urechi un mediu cald si umed ideal pentru inmultirea bacteriilor sau fungilor.

Initial manifestata printr-o usoara jena sau mancarime locala, otita externa poate deveni extrem de dureroasa spontan sau la apasarea pe zona invecinata si tractiunea pavilionului. Inflamatia din conduct se poate extinde in jur, la pavilionul urechii si retroauricular. Toata zona poate deveni umflata, rosie si foarte dureroasa, cu marirea in volum si a ganglionilor din jur. Apare hipoacuzia sau doar o usoara senzatie de infundare. Starea generala este de obicei buna, fara febra si alte manifestari in afara celor locale.

 

Cum tratam otita externa

Cum otitele externe se manifesta similar, indiferent de microbii implicati, este de dorit ca pacientii sa evite automedicatia. Oricum tratamentul local, aspirarea secretiilor din conduct si aplicarea unor substante topice adecvate, este esential in aceasta afectiune si uneori chiar suficient. Alteori, trebuie insotit de tratament general, iar in cazurile grave se apeleaza la tratamentul injectabil. Trebuie precizat ca aplicarea unor substante inadecvate poate agrava boala in loc sa o vindece. De aceea, la farmacie trebuie sa ajungeti dupa obtinerea unei prescriptii de la medicul ORL. Uneori este necesar si examenul bacteriologic al secretiei otice, doar diagnosticul clinic fiind insuficient. Desigur ca un antiinflamator sau un antalgic pe cale generala poate fi luat pana pacientul ajunge la o consultatie, dar fara alte manevre si tratamente locale sau generale.

 

Ce facem pentru a preveni otitele externe

  • Evitati folosirea betisoarelor de urechi, a castilor intraauriculare, mai ales a celor incomode care jeneaza local.
  • Nu introduceti in ureche sapun sau sampon! E suficienta spalarea urechii cu apa si stergerea cu un servetel moale.
  • Persoanele care stiu ca fac dopuri de cerumen trebuie sa le scoata intr-un serviciu de ORL inainte de a face baie in mare sau piscina.
  • Daca faceti otite repetate, puteti folosi un dezinfectant prescris de medic, dupa ce aveti contact prelungit cu apa.

 

Feriti-va de otita externa sau „de piscina”Otita corect tratata se vindeca in aproximativ o saptamana

Otita externa nu este, de obicei, o afectiune grava si se vindeca complet si fara sechele. Poate fi insa foarte dureroasa si poate dura mult timp pana la vindecare daca nu e corect tratata. De aceea, sfatuim pacientii sa se adreseze unui serviciu de ORL daca au impresia ca sufera de aceasta boala. In mod normal, otita corect tratata se vindeca in aproximativ o saptamana. Este bine ca tratamentul sa se faca pana la vindecarea completa, nu numai pana la disparitia durerii. Exista si forme de otite rezistente la tratament sau recidivante, in functie de germenul implicat, dar si de terenul pacientului.

 

Dr. Gabriela Ciorbea

Medic primar ORL

Centrul Medical Medsana

www.medsana.ro

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.