Microorganismele aflate in apele dulci de la piscina sau strand pot provoca o serie de boli infectioase. Simptomele cele mai cunoscute sunt diareea, infectiile cailor respiratorii, ale ochilor, ale urechilor, ale nasului sau afectiuni cutanate. Cauza infectiilor o reprezinta de cele mai multe ori inghitirea apei contaminate, insa microorganismele pot invada corpul si la nivelul urechii, al ochilor, al nasului sau prin piele, daca acesta are leziuni.
Cei mai expusi boliilor cauzate de apa de la strand si de la piscina sunt copiii, femeile insarcinate si persoanele cu un sistem imunitar deficient. Contaminarea apelor are drept cauza contactul cu materiile fecale umane sau animale si apa schimbata la intervale lungi de timp sau tratata neadecvat. Exista o doza corecta de substante dezinfectate ce trebuie mentinuta pentru tinerea sub control a inmultirii microorganismelor.
Riscul exista si in cazul in care apa strandurilor sau a piscinelor contine dezinfectanti. Acestia pot fi responsabili de aparitia unor reactii alergice si dermatite de contact.
Cele mai frecvente boli de piele luate de la strand si piscina
- Granulomul este o afectiune rara provocata de bacteriile de la psicina. Apare in zona genunchiului si este de natura cronica. Granulomul de piscina poate sa apara frecvent la cei care fac baie in piscine cu apa incalzita, in rauri, lacuri. Apare la orice varsta si se produce in zona unei mici leziuni cutanate preexistente. Primele semne ale granulomului de piscina sunt aparitia unor papule violacee care pot evolua spre ulceratie, perioada de incubatie fiind de cateva saptamani.
- Furuncul – poate fi foarte usor transmis prin stafilococii prezenti in apa piscinelor.
- La nivelul piciorului isi pot face aparitia si verucile, respectiv niste negi durerosi care trebuie cauterizati.
- O alta boala de piele luata din apa strandurilor si a piscinelor este pitiriazisul, manifestat prin pete mici, cafenii, aparute la nivelul trunchiului.
- Persoanele care sufera de acnee vulgara pot prezenta o agravare a leziunilor, din cauza clorului folosit la dezinfectarea apei din piscina.
- Dermatofitia piciorului poate sa apara la nivelul spatiului interdigitoplantar sub forma unui prurit accentuat de caldura si de suprainfectia bacteriana. Boala afecteaza in special barbatii adulti.
- Pruritul cutanat poate sa apara la persoanele cu pielea mai sensibila la clorul din apa sau alte dezinfectante. Persoanele foarte sensibile pot dezvolta eczema de contact. Simplul fapt de a intra in apa de la piscina poate cauza mancarimi.
Ochii si riscurile la care sunt expusi cand mergi la strand sau la piscina
La nivelul ochilor substantele dezinfectante din apa pot declansa cel mai des xeroza, boala de ochi caracterizata prin uscarea si contractarea conjunctivei, prin disparitia secretiei lacrimale si opacifierea corneii, care, in unele cazuri, devine alba.
O alta infectie frecventa la nivelul ochiului si cauzata de apa din stranduri si piscine este conjunctivita data de chlamidia trachomatis. Se manifesta prin inrosirea ochilor, secretie conjunctivala mucopurulenta unilaterala si are perioada de incubatie 2- 19 zile.
Leptospiroza este o afectiune grava care se poate transmite si ea prin apa contaminata din piscine. Simptomele apar de obicei dupa 20 de zile: febra, frisoane insotite de iridociclita, conjunctivita pana la neuropatie periferica si semne de iritatie meningeala. Daca este contactata in timpul sarcinii, chiar si in perioada de convalescenta, leptospiroza poate cauza avort spontan.
Micozele provoaca otite
Otitele externe cauzate de apa care, odata intrata in conductul auditiv, poate produce inflamatii si implicit o durere intensa, au o larga raspandire in perioadele de vara. Cele mai periculoase raman otitele micotice cauzate de o serie de ciuperci pe care pacientii le contacteaza atat din apa, cat si printr-o curatare excesiva a urechii, de cele mai multe ori cu betisoare care nu sunt avizate dermatologic.
Tratamentul otitelor micotice este in principal cu antibiotice si antiinflamatoare si necesita un timp destul de lung de vindecare. Diversele micro-organisme din apa pot declansa otita de piscina. Boala apare la cateva zile dupa ce s-a facut baia si se manifesta prin mancarimi, dureri, senzatie de ureche infundata.
Din apa de strand, lacuri sau balti cu apa statuta se mai poate lua piocianic (bacterie ce poate parazita ocazional pielea, urechea externa, tractul respirator superior sau intestinul gros) si infectia cu candida.
Cum sa prevenim bolile ce pot fi luate din strand si de la piscina?
- Faceti dus inainte si dupa baia in piscina si incercati sa nu inghititi apa in timpul inotului!
- Daca aveti o rana sau o infectie, evitati sa mergeti la piscina.
- Nu utilizati sapunul in apa de la piscina, deoarece favorizeaza dezvoltarea bacteriilor si a algelor.
- Infectiile bacteriene se pot face cu stafilococi care exista pe pielea unora dintre cei care fac baie si se transmit, prin apa, la restul inotatorilor, favorizate de mici traumatisme sau de macerarea pielii acestora. Este de ajuns ca o singura persoana din piscina sa aiba conjunctivita de piscina pentru ca boala sa se raspandeasca si la celelalte persoane.
- Pentru a evita transmiterea afectiunilor oftalmologice, la iesirea din piscina sau bazin este obligatoriu ca fata sa fie spalata cu apa rece.
- Pentru a evita instalarea micozelor, dupa baie, stergeti bine toata suprafata pielii.
- Apa de la piscina trebuie filtrata, iar substantele dezinfectante nu trebuie sa aiba o concentratie ridicata pentru ca pot irita mucoasele si ochii. PH-ul apei trebuie mentinut intre 6.9 si 8.2.
Text: Irina Chelarescu
Consultant: Dr. Maria Deleanu,
Medic specialist medicina de familie