Revista care te menține sănătos

Dicționar medicamente

Feiba nf, substanta liofilizanta

13 decembrie 2010
Share

Prezentare:

Substanta liofilizant cu cx. de anti-inhibitori ai coagularii cu 500 U, 1000 U; o solutie cu 1 U scurteaza aptt lla 50% din valoarea tampon; cutie x 1 flacon Liofilizant + 1 flacon solvent + 1 trusa de reconstituire si administrare

Indicatii:

Tratamentul si profilaxia hemoragiilor din hemofilia A la pacientii cu inhibitori de factor VIII. Tratamentul si profilaxia hemoragiilor din hemofilia B la pacientii cu inhibitori de factor IX. Tratamentul si profilaxia hemoragiilor la pacientii non-hemofilici, cu inhibitori dobanditi de factori VIII, IX, XII.

Doze:

400-1800 mg/zi, divizat in 3-4 prize, maxim 2400 mg/zi.

Contraindicatii:

Coagularea intravasculara diseminata. IC, tromboza acuta si/sau embolism. La pacientii cu suspiciune sau diagnostic cert de boala coronariana cat si la pacientii cu tromboza acuta si/sau embolie, prod. este indicat numai in cazurile de sangerari cu risc letal.

Atentionari:

Daca survin reactii de hipersensibilitate in timpul adm., injectia/perfuzia trebuie oprite. Pacientii cu inhibitori impotriva factorilor de coagulare trebuie sa aiba schemele de vaccinare standard la zi. Deoarece cantitatea de sodiu in doza zilnica maxima poate depasi 200 mg, se vor lua masuri speciale in ceea ce-i priveote pe pacientii cu o dieta hipersodata. Doze mari vor fi adm. numai atat timp cat este absolut necesar, pentru a stopa sangerarea. In cazul in care apar modificari semnificative ale TA, pulsului, greutate in respiratie, dureri toracice si tuse, perfuzia va fi imediat oprita si se vor lua masuri diagnostice si terapeutice. Pacientii nehemofilici cu inhibitori dobanditi fata de factorii VIII, XI sau XII pot avea atat tendinta la sangerare cat si risc crescut de tromboza. Testele pentru controlul eficientei, cum sunt: aPTT, timpul de coagulare si trombelastograma nu se coreleaza fidel cu ameliorarea clinica. Atunci cand se adm. preparate din sange uman sau plasma, riscul transmiterii de agenti infectiosi nu poate fi total exclus. Aceasta este valabil si pentru agenti de natura necunoscuta. Nu se recomanda asocierea cu antifibrinolitice (acidul e-aminocaproic). Daca este totusi necesar trat. cu ambele produse, acestea vor fi administrate la interval de cel putin 6 ore.

Reactii adverse:

Injectarea sau perfuzarea rapida intravenos poate produce durere puternica si amorteala la nivelul fetei si extremitatilor, ca si scaderea brusca a tensiunii arteriale.