„Zambet de Hollywood”… o expresie care face toti banii. Este imposibil sa nu fi admirat macar o data vedetele internationale si al lor zambet perfect. Dinti albi, aliniati, fara pata. Doar nu v-ati imaginat ca celebritatile de peste hotare au un astfel de zambet in mod natural. Ele apeleaza la un truc care a devenit din ce in ce mai utilizat si in tara noastra.
Este vorba de fatetele dentare, unul dintre cele mai apreciate tratamente de estetica dentara din lume la ora actuala. Aceste fatete dentare sunt, practic, invelisuri subtiri care se aplica pe suprafata exterioara a dintilor, imbunatatindu-le considerabil aspectul. Ele pot schimba culoarea, forma sau marimea dintilor.
Problemele pe care le rezolva fatele dentare
Fatetele se folosesc atunci cand dintii sunt decolorati, ca urmare a tratamentului de canal, cand pe suprafata lor exista pete rezultate din administrarea unor medicamente, cand dintii sunt sparti, aliniati gresit, au forme neregulate, cand exista spatii interdentare inestetice, leziuni carioase, cand dintii sunt foarte scurti etc. Daca unele probleme sunt medicale, altele sunt doar de ordin estetic. Hotararea trebuie luata impreuna cu medicul dentist care va poate da cele mai bune sfaturi in acest sens.
Alegerea fatetelor dentare
Acestea pot fi realizate din mai multe tipuri de material, printre care portelan, ceramica presata, rasini compozite, insa materialul cel mai des utilizat este portelanul, care are un aspect natural si un luciu aparte. Pentru a pregati dintii incat pe suprafata lor sa se aplice fatetele, se indeparteaza cam ½ mm din smaltul dintilor, suprafata egala cu grosimea fatetelor. Inainte de aceasta procedura, medicul va hotari daca este nevoie de anestezie. Apoi, stomatologul va lua un mulaj al dintilor pe care-l va trimite la un laborator special pentru construirea fatetelor finale. Realizarea lor poate dura in jur de 1-2 saptamani.
Aplicarea fatetelor dentare
Inainte ca fatetele dentare sa fie definitiv aplicate, dentistul le va plasa temporar pe dinti pentru a le examina culoarea si forma, dar si pentru a le gasi pozitia corecta. Apoi, dintii vor fi curatati si lustruiti pentru ca procesul de lipire a fatetelor sa se realizeze corect. Un ciment special se aplica pe fatete, dupa care acestea se lipesc pe dinti si medicul foloseste un aparat cu o lumina care activeaza substantele chimice din adezivul respectiv, astfel incat sa se intareasca foarte repede. Apoi, cimentul in exces este inlaturat si vi se va cere sa veniti in urmatoarele saptamani la control pentru a verifica modul in care gingiile reactioneaza la prezenta fatetelor.
Avantaje si dezavantaje
Si in cazul fatetelor dentare exista avantaje si dezavantaje. In primul rand, ele „promit” un look natural dintelui, de aceea alegerea culorii este foarte importanta. Un alb imaculat va parea fortat. Apoi, gingiile tolereaza foarte bine portelanul, iar fatetele din portelan sunt foarte rezistente. Este important de stiut ca procesul este unul ireversibil, iar daca se deterioreaza, fatetele nu se pot repara, ci trebuie inlocuite. Deoarece smaltul dintilor a fost indepartat, dintii pot deveni mult mai sensibili. Foarte rar, fatetele se pot dezlipi si pot cadea. De aceea, trebuie sa fiti foarte atenti la alimentele pe care le consumati. Fatetele nu sunt o optiune pentru persoanele cu probleme la nivelul danturii, cu parodontoza etc. Fatetele dentare rezista intre 5 si 10 ani.
In cazul fatetelor dentare, nu este nevoie de o ingrijire speciala, trebuie doar sa urmati regulile esentiale de igiena dentara.
Ruxandra Dumitrescu
Surse: Webmd.com; Knowyourteeth.com