Însemnătatea Sărbătorilor poate fi diferită pentru fiecare dintre noi. Dar pentru nimeni nu ar trebui să fie motiv de stres. Dacă motivul care vă strică bucuria Sărbătorilor este frica de îngrăşat, avem pentru dumneavostră 10 sfaturi uşor de aplicat, dar care vă vor menţine silueta în parametrii obişnuiţi.
Sărbătorile trebuie să ne aducă bucurie şi relaxare, fără grija că ne vom îngrăşa. Abordarea nutriţională în această perioadă începe cu punerea pe primul loc a unor activităţi care să nu implice mâncat. Poate fi vorba de anumite tradiţii, de vizitat ceva nou sau de simple plimbări şi mai mult somn. Important este să staţi departe de frigider şi să faceţi pauze mari între mese.
10 principii de nutriţie care pot ţine kilogramele departe
1. Faceţi o tranziţie uşoară după post
Pentru a evita problemele, limitaţi cantitatea şi felurile de mâncare consumate la primele mese după post. Continuaţi să includeţi legume şi alegeţi carnea mai slabă, evitând prăjelile şi sosurile foarte grele. Prima masă „de dulce” poate să fie formată dintr-o friptură de muşhiuleţ de porc la cuptor, alături de cartofi copţi cu rozmarin şi o salată de rădăcinoase. La desert se poate consuma o felie de cozonac cu nucă sau mac.
2. Nu luaţi mai mult de 3 mese pe zi
Pentru o digestie bună este important să faceţi pauze suficient de lungi între mese. Gustările pot fi o problemă în perioadă Sărbătorilor pentru că s-ar putea să fie formate tot din preparate tradiţionale, nu din fructe, iaurt sau alte alimente mai slabe caloric.
3. Atenţie la hidratare
Hidrataţi-vă adecvat pentru a vă asigura un tranzit intestinal normal, fără constipaţie şi balonare. Ceaiurile şi infuziile neîndulcite (fenicul, ghimbir, mărar, cimbrişor de câmp, mentă) pot contribui la hidratare, dar şi la digestie.
4. Verde la cafea
Un espresso fără lapte şi fără zahăr ajută digestia după mesele îmbelşugate, crescând uşor aciditatea gastrică, stimulând secreţiile biliare şi motilitatea intestinală.
5. DA legumelor
Sfecla, varza, rădăcinoasele, fasolea verde sunt exemple de legume perfecte pentru sezonul rece. O salată de sfeclă cu puţină brânză de capră sau feta poate fi pusă cu mândrie pe masa de Crăciun alături de friptură.
6. Faceţi din ciorbă o tradiţie
Ciorbele pot fi o adevărată salvare dietetică, mai ales dacă sunt pline de legume şi fără prea multă smântână. Acestea ne umplu stomacul repede, sunt o sursă de fibre şi hidratare.
7. Desert?
Alegeţi să mâncaţi prăjiturile sau alte deserturi la masa de prânz sau dimineaţa. Săriţi peste desert la cină. În loc de desert, puteţi alege un pahar de vin sau o cafea decofeinizată îndulcită cu Stevia (îndulcitor natural fără calorii).
8. Mişcare în orice formă
Faceţi plimbări după masă sau măcar ajutaţi la treburile casei. Spălatul şi aranjatul vaselor poate fi o formă bună de mişcare uşoară. Cel mai important este să nu staţi mult timp aşezat sau culcat imediat după o masă grea.
9. Porţia potrivită
Foarte importante sunt porţiile. În funcţie de preferinţe, puteţi alege să gustaţi câte puţin din fiecare preparat sau să vă limitaţi la doar 2-3 preparate la o masă pe care să le consumaţi în porţiile pe care le consumaţi în mod obişnuit.
10. Savuraţi
Mâncatul încet este mai important ca oricând dacă vorbim de preparate mai bogate caloric. Luaţi mesele cu familia, mâncaţi încet şi savuraţi fiecare îmbucătură. Astfel vă veţi sătura mai repede şi veţi avea satisfacţia unei mese de sărbătoare.