Bolile cardiovasculare reprezinta cele mai frecvente afectiuni medicale si una dintre principalele cauze de deces atat in randul barbatilor, cat si al femeilor. Unele dintre acestea apar mai frecvent la femei si pot avea simptome distincte.
Este important sa stiti factorii favorizanti, intrucat femeile au cauze diferite de aparitie a acestora, in comparatie cu barbatii. Simptomele bolilor cardiovasculare variaza si pot include durerea in piept, ce poate iradia la nivelul mandibulei, umarului, spatelui sau al abdomenului, senzatia de „lipsa de aer” (dispneea) si ameteala. Iata care sunt factorii favorizanti ai bolilor cardiovasculare in randul femeilor.
Disectia de aorta
Disectia de aorta spontana apare la ruperea unui vas de sange. Acesta poate scadea sau opri fluxul sangvin si duce la aparitia durerii severe in piept si a altor simptome ce mimeaza un infarct miocardic. Disectia de aorta este o afectiune grava si necesita interventie medicala de urgenta. Femeile au un risc mai mare de dezvoltare, in special daca au nascut de curand.
Sindromul „inimii frante”
Acesta se refera la cardiomiopatia indusa de stres si apare mai frecvent la femei. Sindromul „inimii frante” este cauzat de o secretie brusca a hormonilor de stres, imediat dupa evenimente emotionale stresante, precum un divort sau un deces in familie. O parte a inimii se dilata, iar functia de pompa se diminueaza.
Menopauza: plante care amelioreaza simptomele
Menopauza
Menopauza in sine nu cauzeaza aparitia bolilor cardiovasculare, insa schimbarile naturale ce apar va pot da senzatia ca le aveti. La menopauza, nivelul de estrogen scade, iar arterele devin mai rigide. In plus, LDL-colesterolul („rau”), tensiunea arteriala si grasimea abdominala pot creste, de asemenea, fiind factori cardiovasculari suplimentari. Ramaneti activa si mentineti sanatatea inimii printr-un stil de viata sanatos daca sunteti la menopauza.
Inflamatia
Daca aveti o boala inflamatorie, precum artrita reumatoida sau lupus, riscul de a dezvolta boli cardiovasculare este mai mare. Acest lucru este valabil si daca sunteti tanara, nu fumati si sunteti activa. Este necesar sa tineti inflamatia sub control cu ajutorul medicului si al tratamentului impus de acesta.
Depresia
Aceasta afectiune mintala poate dubla riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare, in special in randul femeilor. Din cauza depresiei va puteti neglija sanatatea, puteti consuma alimente nesanatoase si deveni sedentar. Este indicat sa discutati cu un medic si cu un psiholog daca va simtiti mai trista in ultima perioada.
Diabetul
Diabetul poate dubla riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare, deoarece nivelul crescut al zaharului din sange incetineste fluxul de oxigen din sange si duce la formarea placilor de aterom la nivelul arterelor. Mai mult, femeile cu diabet tind sa fie obeze si sa aiba hipertensiune arteriala si un nivel crescut al colesterolului. Este indicat sa tineti sub control zaharul din sange, sa reduceti greutatea corporala cu ajutorul unei diete echilibrate si al exercitiilor fizice.
Cele mai frecvente cauze ale AVC
Factorii genetici
Daca mama sau sora/fratele sufera de boli cardiovasculare inainte de varsta de 65 de ani, daca mama a suferit un accident vascular cerebral, atunci este posibil sa creasca riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare. Acest lucru nu inseamna ca veti suferi un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral, insa factorii genetici cantaresc destul de mult atunci cand este vorba despre aparitia bolilor cardiovasculare. Si in acest caz este necesara adoptarea unui stil de viata sanatatos, renuntarea la fumat si respectarea unei diete echilibrate, la care se asociaza exercitiile fizice.