Revista care te menține sănătos

Afecțiuni cardiace

Factorii de risc ai fibrilatiei atriale

27 ianuarie 2014
Share

Fibrilatia atriala apare in special la persoanele in varsta si este caracterizata prin simptome precum un puls si batai ale inimii rapide, ameteala si stare de oboseala continua – insa in aceeasi masura va puteti confrunta cu aceasta problema fara a recunoaste simptomele. Pentru fiecare episod de fibrilatie atriala pe care il recunoasteti, exista probabil un episod pe care nu-l veti putea detecta. Simptomele precum oboseala pot fi adesea foarte subtile. In Statele Unite de exemplu, 2,6 persoane sufera de aceasta problema, iar pana in anul 2020 se estimeaza ca numarul lor va ajunge pana la 12 milioane.

Persoanele care sufera de episoade de fibrilatie atriala intermitente s-ar putea sa nu-si dea seama atunci cand se confrunta cu un nou episod. Iata insa factorii de risc in cazul fibrilatiei atriale.

 

Riscul de fibrilatie atriala creste odata cu varsta

Fibrilatia atriala nu este prea des intalnita la persoanele sub 50 de ani. Pana la varsta de 80 de ani, aproximativ 10-20% din populatie se va confrunta cu episoade de fibrilatie atriala. Barbatii mai in varsta sunt mai expusi acestui risc, fata de femei. Desi riscul creste odata cu varsta, jumatate dintre oamenii care se confrunta cu aceasta problema au varsta mai mica de 75 de ani.

 

Fibrilatia atriala creste riscul bolilor de inima

Aproximativ 20% dintre cazurile de fibrilatie atriala pot fi cauzate de boli cardiace structurale. Boala coronariana poate fi un factor de risc, la fel si bolile care afecteaza valvele cardiace. Defectele cardiace congenitale cresc, de asemenea, riscul de fibrilatie atriala.

 

Hipertensiunea arteriala si fibrilatia atriala

Hipertensiunea reprezinta, de asemenea, un factor de risc major, este de fapt unul dintre factorii de risc cei mai comuni. Tensiunea arteriala mare sporeste volumul de munca al inimii tale, ce poate declansa simptomele fibrilatiei atriale. Hipertensiunea arteriala creste riscul de accident vascular cerebral, una dintre complicatiile majore ale fibrilatiei atriale.

 

Alcoolul si simptomele fibrilatiei atriale

Alcoolul este o cauza rara a fibrilatiei atriale, insa, precum cofeina, poate fi iritanta in ceea ce priveste inima. Un studiu recent a descoperit faptul ca persoanele care consuma alcool sunt expuse unui risc de fibrilatie atriala cu 50% mai mare.

 

Istoricul familial

Fibrilatia atriala se mosteneste, acesta este un lucru clar. Studii recente indica, de asemenea, ca 30% dintre persoanele cu fibrilatie atriala mostenesc aceasta boala din familie. In plus, au fost identificate unele modificari la nivel genetic ce cauzeaza practic aceasta boala. Modificarile sau mutatiile din aceste gene ar putea perturba fluxul de substante chimice care ajuta la reglarea ritmului cardiac.

 

Functionarea anormala a glandei tiroide

Glanda tiroida este o glanda foarte importanta, care ajuta la reglarea nivelului de energie. O glanda tiroida hiperactiva, conditie numita si hipertiroidism, poate fi o cauza a fibrilatiei atriale. Atat fibrilatia atriala cat si hipertiroidismul pot cauza batai rapide ale inimii si palpitatii. Tratamentul hipertiroidismului ar putea controla, de asemenea, si fibrilatia atriala.

 

Apneea de somn

Se pare ca exista o asociere intre cele doua conditii. Unele cercetari indica faptul ca apneea de somn poate poate fi unul dintre simptomele fibrilatiei atriale.

In doua din trei cazuri de fibrilatie atriala, niciun factor de risc nu poate fi gasit. Daca aveti peste 50 de ani, pentru a va proteja impotriva fibrilatiei atriale cel mai indicat ar fi sa cunoasteti factorii de risc. Exista tratamente impotriva fibrilatiei atriale pentru a va mentine inima sanatoasa in anii ce vin.

 

Ruxandra Raica
Sursa: everydayhealth.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.