Revista care te menține sănătos

Nutriție

Factori care incetinesc metabolismul. Ce putem face?

9 iulie 2018
Share

In ziua de azi, exista foarte multi factori care pot incetini metabolismul, dar unii dintre ei pot fi controlati, printre care: stresul, alimentatia nesanatoasa, lipsa somnului, sedentarismul. Orice proces fizic si chimic din organism care foloseste si creeaza energie poarta numele de metabolism.

Un metabolism incetinit este asociat cu acumularea de grasime in organism, deoarece corpul are tendinta de a acumula caloriile, in loc sa le arda. Daca nu luati masuri din timp, refacerea echilibrului organismului devine din ce in ce mai dificila si se poate ajunge la supraponderalitate. In aceste conditii, trebuie sa luati in serios aceste schimbari si sa va informati in legatura cu metodele prin care puteti accelera metabolismul.

Iata cativa dintre factorii care afecteaza metabolismul.

  • Hormonii

Hormonii ar putea fi o cauza a metabolismului lent, sau lipsa acestora. Cantitatea de testosteron, hormon prezent atat la barbati, cat si la femei, scade pe masura ce inaintam in varsta. Testosteronul ajuta la reglarea masei musculare. Cu cat masa musculara este mai mare, cu atat ardem mai multe calorii, chiar si atunci cand ne odihnim. Barbatii pot preveni aceste modificari printr-un aport de vitamina D.

  • Stresul

Nivelul cortizolului (hormon produs de cortexul glandei suprarenale, implicat in raspunsul la stres) poate creste din cauza stresului. Nivelurile crescute de cortizol pot duce la un aport alimentar crescut si, implicit, la cresterea in greutate, determinand incetinirea metabolismului. 

  • Lipsa somnului

Pentru a mentine metabolismul activ, respectati orele de somn. Atunci cand nu va odihniti suficient, organismul metabolizeaza greu carbohidratii, ceea ce duce la cresterea nivelului zaharului din sange. Aceasta afecteaza nivelul de insulina, iar marirea nivelului de insulina transmite corpului mesajul sa stocheze energia nefolosita sub forma de grasime. Pentru a opri acest ciclu, este indicat sa va culcati si sa va treziti la aceeasi ora in fiecare zi, chiar si in weekend.

  • Alimentele grase

Consumul de alimente grase face ca metabolismul sa incetineasca si sa stocheze o parte din grasimi pentru a le folosi ulterior. Rezultatul: s-ar putea sa va ingrasati. Evitati acest lucru printr-un regim alimentar care sa cuprinda carne slaba, produse lactate fara sau cu un continut scazut de grasimi si multe grasimi mononesaturate care se gasesc in nuci, peste, avocado.

  • Hipotiroidismul

Hipotiroidismul este un exemplu clasic de boala care incetineste metabolismul, adica glanda tiroida nu produce suficienti hormoni. Cu toate acestea, exista tendinta de a da vina pe tiroida pentru metabolismul lent, cand de fapt se mananca exagerat si nu se face sport. Daca vreti sa fiti siguri, faceti o vizita medicului endocrinolog.

  • Sedentarismul

Atunci cand nu facem miscare, grasimea se poate acumula in corp si poate incetini metabolismul. Iata ce se intampla cand facem sport: inima trebuie sa pompeze cu mai multa forta, astfel incat sangele sa poata transporta substantele nutritive la muschi, iar cand acestia lucreaza, metabolismul se accelereaza. Solutia: alternati joggingul cu sprinturi sau adaugati dealuri abrupte la traseul de bicicleta. Exercitiile fizice regulate pot stimula metabolismul pe termen lung.

 

 

Text: Corina Ionescu

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.