Flora bacteriana de la nivelul colonului constituie un segment deosebit de important nu numai pentru functia digestiva, ci si pentru intregul organism. Este alcatuita din circa 10 trilioane de bacterii (intr-un ml de continut intestinal exista de 20 de ori mai multi germeni decat intreaga populatie a globului!), apartinand unui numar de 300-1000 de specii.
Profilul bacterian al unui individ este in mod normal acelasi si specific pe tot parcursul vietii, daca nu intervin factori perturbatori. Dintre rolurile florei microbiene intestinale sunt de retinut: blocarea dezvoltarii germenilor patogeni (cauzatori de boli), stimularea imunitatii locale si generale, asigurarea tranzitului intestinal normal (evitandu-se astfel atat diareea, cat si constipatia), sinteza si favorizarea absorbtiei unor nutrienti foarte importanti (vitamine din grupul B, acid folic, fier, magneziu), reglarea concentratiilor sangvine de colesterol si trigliceride.
Dieta dezechilibrata, stresul, sedentarismul, printre factori
Perturbarea echilibrului dintre speciile de bacterii si fungi (ciuperci) intestinale se face, in principal, prin urmatoarele cai si mecanisme:
- Tratamentul cu antibiotice in doze mari si pe perioade prelungite. Cunoscuta de toata lumea, este departe de a fi principala cauza, lucru lesne de observat daca avem in vedere ca persoanele cu afectare cronica a florei microbiene sunt mult mai numeroase decat cele care urmeaza tratamente cu antibiotice in doze mari.
- Din pacate, elemente ale stilului modern de viata contribuie, prin prezenta lor cvasi-permanenta la afectarea cronica si, uneori grava, a bacteriilor intestinale. Ne referim la alimentatia superprocesata si saturata cu E-uri de tot felul.
- Totodata, nerespectarea orarului de mese si a unei diete echilibrate si complete (glucidele fiind in exces in majoritatea preparatelor alimentare actuale), indulcitorii din bauturile carbogazoase, chiar clorul si fluorul din apa potabila, deficitul unor vitamine (prin aport insuficient de fructe si legume proaspete), calatoriile in teritorii indepartate unde se consuma alimente specifice, excesul de sare, condimente, alcool.
- Si, desigur, din aceasta lista nu putea lipsi omniprezentul stres, cu insotitorul sau, sedentarismul.
Sfatul specialistului
Corectarea dismicrobismului intestinal (modificare a echilibrului fragil la nivelul florei normale) este o problema pe cat de dificila, pe atat de complexa si de durata. De aceea, nu se poate realiza corect si complet decat sub indrumare medicala competenta. Una dintre metodele care ajuta la refacerea florei intestinale presupune consumul de iaurt, ceapa, praz, cicoare, precum si alimente murate (dar nu in exces, deoarece au multa sare) – contin probiotice, si consumul de fibre.
Dr. Mihai Corneliu Ungureanu
Medic specialist medicina interna
Clinica de Diagnostic Gral