Durerea de spate, indiferent de localizarea exacta (lombara sau cervicala), este una dintre cele mai comune probleme cu care se confrunta majoritatea populatiei. Se mai numeste popular si „boala anilor suiti in spate”, deoarece este mai des intalnita la persoanele trecute de prima tinerete.
Chiar si asa, din ce in ce mai multe studii au demonstrat faptul ca procesul degenerativ poate aparea, din pacate, si la varste tinere (sub 40 de ani). Limitarea miscarilor coloanei, durerea de cap, amortelile si furnicaturile la nivelul mainilor si senzatia neplacuta de intepenire sunt doar cateva dintre simptomele cu care se insoteste durerea de spate . Pe langa varstnici, durerea de spate ii afecteaza frecvent si pe tinerii care lucreaza mult la birou si stau cu orele pe scaun in pozitii vicioase.
O mare parte a celor care se plang de dureri de spate intra in categoria sedentarilor , a celor cu toleranta scazuta la efort si a celor care nu practica niciun fel de activitate fizica. Au fost facute numeroase studii care au demonstrat ca inotul, 3 ori pe saptamana, intareste musculatura paravertebrala si ajuta astfel la ameliorarea durerilor de spate si a celor articulare cu caracter mecanic.
Este miscarea o solutie pentru durerile de spate?
In cele ce urmeaza va vom prezenta cateva activitati fizice care ajuta la diminuarea durerilor de spate prin corectarea contracturilor musculare si a pozitiei gresite a coloanei.
- Intinderile simple sunt o varianta excelenta de a imbunatati flexibilitatea coloanei vertebrale, fiind recomandate si de medici in cadrul programelor de gimnastica medicala. De cele mai multe ori, practicarea acestora pe o saltea sau pe spalier este suficienta pentru a decontracta musculatura si a intinde coloana. Intinderea trebuie mentinuta 30 de secunde, cu repetarea procedurii de 2-3 ori intr-o sedinta.
- Inotul este un sport benefic din toate punctele de vedere, fiind o metoda de a arde caloriile fara a suprasolicita grupele de muschi sau sistemul osos. O slaba rezistenta a musculaturii care sustine coloana vertebrala si a celor abdominali poate duce la situatia in care nu poti sta decat cocosat, perioade lungi de timp. Iar aceasta pozitie creste presiunea asupra vertebrelor, de aici si aparitia dererilor de spate.
- Pilates a devenit in ultimul timp o metoda de tonifiere demna de luat in seama, insa ceea ce nu stie multa lume este faptul ca aceasta tehnica de antrenament este extrem de buna pentru a atenua durerile de spate. Nefiind un sport care implica miscari bruste, Pilates nu pune in pericol coloana vertebrala, modeland in acelasi timp armonios intregul trup. Doua dintre exercitiile de Pilates cu cel mai mare succes in atenuarea contracturilor musculare paravertebrale dureroase sunt:
– Intindeti-va cu fata in jos, pe o saltea. Indoiti coatele pe langa corp si sprijiniti-va cu palmele pe saltea. Tineti umerii drepti, nu ii aduceti in fata. Puteti tine picioarele usor departate. Contractati abdomenul si ridicati trunchiul usor. Mentineti pozitia vreme de 15 secunde si inspirati profund. Expirati apoi in timp ce reveniti la pozitia initiala. Repetati exercitiul de 5-6 ori.
– Asezati-va pe saltea pe spate, cu mainile impreunate la ceafa si genunchii indoiti. Inspirati, contractati muschii abdominali si ridicati usor trunchiul in fata. Incercati sa nu va folositi de brate, solicitand doar muschii abdominali. Expirati in timp ce reveniti la pozitia de baza. Repetati exercitiul de 6-7 ori.
Miscarea si exercitiile fizice fara un grad inalt de dificultate pot fi recomandate in cazul celor cu dureri de spate atata timp cat inainte s-au efectuat investigatii de specialitate pentru a verifica integritatea coloanei si posibilitatea existentei anumitor patologii serioase (hernie de disc, fracturi vertebrale).
Sfatul specialistului pentru persoanele cu dureri de spate
Pentru cei care vor sa scape de durerile de spate cu ajutorul sportului, este bine de stiut ca unele activitati fizice, mai exact cele care implica efort fizic sustinut si ridicare de greutati, trebuie evitate. De asemenea, daca in timpul antrenamentului apar dureri articulare sau de spate care nu cedeaza dupa cateva minute, e mai prudent ca exercitiul sa fie intrerupt.
Dr. Alin Popescu
Medic primar medicina sportiva