Revista care te menține sănătos

Dicționar medicamente

Extraneal, solutie pentru dializa peritoneala

13 decembrie 2010
Share

Prezentare:

Solutie dializa peritoneala 1 l solutie contine: icodextrin 75 g; clorura de sodiu 5,4 g; lactat de sodiu 4,5 g; clorura de calciu 257 mg; clorura de magneziu 51 mg. Osmolaritatea teoretica: 284 mOsm/l. Compozitia ionica: sodiu 133 mmol/l; calciu 1,75 mmol/l; magneziu 0,2 mmol/l; clor 96 mmol/l; lactat 40 mmol/l. Pungi x 1500, 2000 sau 2500 ml

Indicatii:

Tratamentul insuficienta renala cronice, in special la pacientii care au pierdut ultrafiltrarea la solutii de glucoza. Pacientilor aflati in program de dializa peritoneala continua ambulatorie (CAPD) sau dializa peritoneala automata (APD).

Doze:

O singura data pe zi, in timpul celui mai lung schimb, de obicei in timpul noptii in CAPD, iar in APD in timpul zilei. Adulti: Maxim 2 l. Daca acest volum produce senzatie de tensiune abdominala, se vor utiliza doar 1,5 l. Timpul de schimb este intre 6-12 ore in CAPD si 14-16 ore in APD. Drenajul lichidului se face pe baza gravitatiei. Lichidul drenat va fi inspectat pentru a vedea daca exista fibrina si trombusi, care pot indica prezenta unei infectii. Se va administra folosind o tehnica aseptica. Punga cu solutie va fi incalzita la temperatura corpului. Volumul de solutie va fi introdus intr-un timp variabil (10-20 minute), in functie de toleranta pacientului. Copii. Nu se recomanda utilizarea la copii (sub 18 ani).

Contraindicatii:

Alergie cunoscuta la polimeri derivati din amidon, maltoza sau izomaltoza; interventii chirurgicale abdominale in luna precedenta inceperii trat.; fistule abdominale, tumori, plagi deschise, hernie sau alte cazuri in care integritatea peretelui abdominal si a cavitatii peritoneale este compromisa.

Atentionari:

Nu este recomandata pacientilor cu IRA. Ca si alte solutii de dializa peritoneala, icodextrina trebuie folosita dupa evaluarea raportului risc/beneficiu, la pacientii a caror stare impiedica o nutritie normala, cu disfunctii respiratorii sau cu carenta de potasiu. Pacientii trebuie sa fie monitorizati pentru a se evita hiperhidratarea sau deshidratarea. Se recomanda monitorizarea biochimiei sanguine, testelor hematologice si osmolalitatea plasmatica. in timpul dializei peritoneale apar pierderi de proteine, vitamine hidrosolubile si medicamente, necesitand trat. de substitutie. Pacientii cu diabet zaharat necesita doze suplimentare de insulina (intra peritoneal) pentru controlul glicemiei in timpul CAPD. Masurarea glicemiei trebuie realizata printr-o metoda specifica, pentru a preveni interferenta cu maltoza. Se va utiliza o tehnica aseptica la administrarea solutiilor de dializa peritoneala. Solutia trebuie incalzita in ambalajul exterior la temperatura de 37°C (caldura uscata).

Reactii adverse:

Dureri abdominale, hemoragii, infectii la locul de iesire a cateterului, peritonite, obstruarea cateterului, dezechilibre electrolitice, hipertensiune arteriala, hipertensiune arteriala, crampe musculare. Alte reactii adverse care pot aparea in timpul dializei peritoneale (scaderea apetitului alimentar, constipatie, oboseala, tulburari de vedere, edeme, tulburari respiratorii) au fost observate si la utilizarea icodextrinei. Cazuri rare de rash la pacientii care primeau si alte medicamente, asociate cu descuamare.