Revista care te menține sănătos

Wellness club

Extensiile de gene, o modă periculoasă?

Mădălina Cristea; surse: sciencealert.com, journals.lww.com, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
24 iulie 2024
Share
Extensiile de gene, o modă periculoasă?

Genele lungi, dese și curbate fac parte din idealul contemporan de frumusețe. De dragul modei și cu scopul consolidării încrederii în sine, femeile își asumă anumite costuri și riscuri. În vreme ce efortul financiar nu reprezintă neapărat o problemă, consecințele aplicării unor extensii de gene pot fi dure pentru posesoare. Cercetătorii japonezi de la The University of Tokyo au descoperit că peste 60% dintre femei au raportat keratoconjunctivită și 40% au avut reacții alergice cauzate de adezivul pentru gene false. Concluzia a fost publicată în The Journal of Cornea and External Disease.

Dornice de o îmbunătățire constantă a înfățișării, doamnele și domnișoarele pierd din vedere faptul că rolul genelor naturale nu este doar estetic, ci înainte de orice este unul practic.

Dincolo de un simplu truc de frumusețe

Genele naturale acționează ca o barieră care controlează fluxul de aer ce pătrunde în globul ocular. De asemenea, genele țin departe de ochi transpirația corporală, praful, insectele și impuritățile. Totodată, ele protejează ochii de razele soarelui. Genele forțează ochiul să clipească în caz de pericol sau să se închidă instinctiv pentru a fi menținută hidratarea de la suprafața globului ocular.

Rezervă online și ridică din cea mai apropiată farmacie picăturile de ochi Assista Oftapic Advanced. Acestea ajută la tratarea sindromului de ochi uscat. Solutie oftalmica Assista Oftapic Advanced este compatibila cu lentilele de contact.

extensii de gene, gene false, riscuri, keratoconjunctivita, blefarita, alergii, formaldehida, seruri pentru gene, risc,

Prețul ascuns al unei priviri intense

Extensiile de gene sunt fibre pe care un tehnicianul le atașează manual de genele naturale pentru a le face să pară mai lungi, curbate și intense decât în mod obișnuit. Ele pot fi realizate din diferite tipuri de materiale. De cele mai multe ori sunt folosite fibre naturale, precum mătasea și părul de nurcă sau de cal. Există, desigur, și varianta fibrelor sintetice, precum cele din nailon sau plastic. Extensiile de gene sunt fixate cu ajutorul lipiciului, produs care poate cauza o serie de probleme.

De obicei, tehnicianul face un test înainte de programarea oficială a clientei. Mai exact, va plasa un plasture pe încheietura mâinii sau în spatele urechii, pentru a verifica dacă există riscul unei alergii la lipici. Chiar dacă nu apare nicio reacție alergică, substanțele chimice din lipici pot fi iritante pentru zona sensibilă a ochilor.

Aplicarea corectă a extensiilor pentru gene este esențială. Există multe situații când oameni au decis să facă acest lucru pe cont propriu și și-au lipit pleoapele între ele. Astfel, lipiciul a ajuns și pe suprafața oculară, cauzând și mai multe probleme. Din păcate, există și cazuri în care cleiul pentru unghii a fost vândut ca adeziv pentru gene sau folosit intenționat pentru a prelungi perioada de fixare a extensiilor. Această tehnică a cauzat daune serioase clientelor.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena picăturile oculare Oftapic Allergy. Au acţiune calmantă şi reconfortantă pentru ochi roşii şi iritaţi, cu efect calmant în cazul alergiile oculare.

extensii de gene, gene false, riscuri, keratoconjunctivita, blefarita, alergii, formaldehida, seruri pentru gene, risc,

Când pericolul se “lipește” de ochi

Chiar și în cazul unei metode corecte de aplicare, există riscul unor situații neplăcute. Potrivit japonezilor de la The University of Tokyo, peste 60% dintre femei au raportat keratoconjunctivită și 40% au avut o reacție alergică la lipici în urma aplicării extensiilor de gene.

Keratoconjunctivita este o afecțiune a ochilor care constă în inflamarea severă a corneei și a conjunctivei. Manifestările sunt destul de grave și pot împiedica pacienta să-și desfășoare activitățile cotidine obișnuite, precum lucrul la calculator, șofatul și cititul. Senzația de arsură, fotofobia, înroșirea și apariția mucusului, implicit vederea încețoșată sunt câteva dintre cele mai frecvente manifestări ale keratoconjunctivitei.

De ce este atât de periculos adezivul pentru extensiile de gene?

Lipiciul pentru extensiile de gene poate conține formaldehidă, substanța chimică ce are potențial cancerigen.

Cercetătorii de la University of Minnesota, Minneapolis, au efectuat teste pentru a detecta nivelurile de formaldehidă din 37 de adezivi pentru gene. Cleiurile selectate au fost din rândul produselor profesionale și de larg consum. Mai exact, specialiștii au analizat 17 adezivi de larg consum, dintre care doi aveau menționat pe etichetă conținutul de formaldehidă. De asemenea, au testat și 20 de cleiuri profesionale, fără conținut declarat de formaldehidă. S-a constatat că 75% dintre acestea au eliberat formaldehidă. Totodată, patru dintre lipiciurile de larg consum conțineau și ele substanța chimică. Pe această cale, s-a descoperit că, din păcate, unii producători nu au declarat conținutul de formaldehidă din produsele lor.

extensii de gene, gene false, riscuri, keratoconjunctivita, blefarita, alergii, formaldehida, seruri pentru gene, risc,

Geană pe consecințele extensiilor de gene

De asemenea, conservanții din lipici pot duce la conjunctivită toxică. Eroziunea corneeană este o altă complicație cauzată de acești adezivi. Afecțiunea presupune dezlipirea stratului superficial al corneei, ceea ce duce la dinsconfort, durere și încețoșarea vederii.

Cea mai frecvent raportată complicație a extensiilor de gene rămâne blefarita. Aceasta este o patologie care presupune inflamația sau iritația marginii pleoapelor. Porțiunile respective conțin foliculi din care cresc genele. În interiorul lor se află două tipuri de glande care ajută la prevenirea acumulării de bacterii în jurul ochilor.

Modificările aduse genelor naturale împiedică funcționarea acestui mecanism de apărare și duce la acumularea bacteriilor care cauzează blefarită. De asemenea, așa poate să apară și un orzagiu (hordeolum) care presupune acumularea de puroi în pleoapă.

extensii de gene, gene false, riscuri, keratoconjunctivita, blefarita, alergii, formaldehida, seruri pentru gene, risc,

Extensii de gene, acasa sau la salon?

Totodată, să nu pierdem din vedere faptul că igiena precară din spațiile de lucru ale tehnicienilor poate duce la infestarea cu acarieni a genelor.

Deși sună înspăimântător, cei mai mulți dintre noi purtăm pe piele, zi de zi, acarieni Demodex. Problema apare când aceștia se mută de la o gazdă la alta. Igienizarea necorespunzătoare a instrumentelor de montat gene poate cauza o infestare, mai ales dacă funcția naturală de apărare a genelor este blocată de lipici. Chiar și îndepărtarea profesională, realizată de către un specialist, în condiții optime, poate afecta genele naturale.

Evitați să vă deplasați la domiciliul tehnicianului pentru a vă pune extensii de gene. Alegeți, în schimb, saloane specializate unde remarcați o igienă riguroasă. Poate că prețul final va fi mai mare, însă doar așa vă puteți proteja sănătatea oculară.

extensii de gene, gene false, riscuri, keratoconjunctivita, blefarita, alergii, formaldehida, seruri pentru gene, risc,

Câteva detalii despre serurile de gene

Îngrijorate de consecințele purtării extensiilor de gene, unele femei și-au îndreptat atenția către seruri pentru gene. Produsele din această categorie conțin prostaglandine, substanțe care au devenit populare deoarece cresc semnificativ lungimea și grosimea genelor naturale.

Serurile pentru gene au fost dezvoltate pornind de la un tratament pentru glaucom. S-a descoperit, în timp, că pacienții cu glaucom, care utilizează picături pentru ochi cu prostaglandine, au gene mai groase, mai lungi și mai negre decât cei care nu folosesc un astfel de produs.

Din nefericire, chiar și utilizarea serurilor pentru gene prezintă riscuri pentru sănătatea oculară. Spre exemplu, poate duce la schimbarea culorii irisului și la pierderea țesutului adipos.

Încercați, pe cât posibil, să vă apreciați genele naturale. Ele îndeplinesc funcția esențială de a vă proteja, zi de zi, globul ocular. Țineți cont de faptul că ochii sănătoși sunt mult mai frumoși decât cei cu gene lungi, stufoase și curbate.

 

Foto: shutterstock.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.