Revista care te menține sănătos

Dermatologie

Expunerea la soare, măsuri de siguranţă

Dr. Roxana Claudia Mateescu, medic specialist geriatrie-gerontologie
4 iulie 2023
Share
Expunerea la soare, măsuri de siguranţă

Beneficii sau pericole pentru sănătate, ce vă aduce expunerea la soare? Răspunsul sau, mai bine zis, rezultatul depinde doar de alegerile pe care le faceţi.

Expunerea la soare vă ajută să sintetizaţi vitamia D, să aveţi o imunitate mai bună, să vă menţineţi vederea optimă şi nu numai. Dar pentru a beneficia de acestea este esențial să luați măsurile de precauție necesare pentru a vă proteja atunci când vă expuneți la soare.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Rilastil Sun System Loţiune catifelată cu SPF 50+. Loţiunea emolientă uşor de aplicat, cu spectru larg de protecţie UVA – UVB şi proprietăţi antioxidante, previne apariţia arsurilor solare, a petelor şi iritaţiilor pielii.

Expunerea la soare, sfaturi esenţiale

1. Căutați zone umbrite

Ori de câte ori este posibil, căutați zone umbrite, mai ales în timpul orelor de vârf ale soarelui, adica intervalul 10:00-16:00. Radiaţiile sunt cele mai puternice în această perioadă, așa că este important să vă reduceți la minimum expunerea.

2. Îmbrăcăţi-vă potrivit

Acoperirea pielii este esențială pentru a vă proteja de radiațiile UV. Purtați haine largi și comode, care să vă acopere brațele și picioarele. În plus, optați pentru o pălărie cu boruri largi, care să vă umbrească fața, gâtul și urechile. Nu uitați să purtați ochelari de soare cu protecție UV.

expunerea la soare, cancer de piele, UV, cremă cu protecție solară, protecție solară,

3. Expunerea la soare = cremă cu protecție solară

Alegeți o cremă cu protecție solară cu spectru larg, cu un factor de protecție solară (SPF) de 30 sau chiar mai mare. Aplicați-o cu generozitate pe toată pielea expusă cu cel puțin 15-30 de minute înainte de a ieși afară. Reaplicați la fiecare două ore sau mai frecvent dacă înotați sau transpirați excesiv.

4. Apă şi iar apă

Expunerea la soare poate duce la deshidratare, așa că este important să beți multă apă pe tot parcursul zilei. În zilele toride beți cel puțin 2.5-3 litri de apă.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Rehidrafort. Supliment alimentar sub formă de săruri de rehidratare care contribuie la restabilirea echilibrului electrolitic prin compensarea rapidă a pierderii de minerale şi lichide.

5. Evitați bronzatul excesiv și solarele

Chiar dacă o piele bronzată poate părea mai frumoasă, aceasta poate îmbătrâni prematur din cauza radiațiilor solare. În plus, această practică crește semnificativ riscul de cancer de piele.

6. Atenţie la suprafețele reflectorizante

Suprafețele precum apa, nisipul, zăpada și betonul pot reflecta razele UV, intensificându-vă expunerea. Luați măsuri suplimentare de precauție, purtând haine cu protecție UV, ochelari de soare și cremă cu protecție solară atunci când vă aflați în apropierea unor astfel de suprafețe.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Rilastil Sun System – Spray răcoritor după plajă. Este o emulsie fin nebulizată, cu o textură uşoară şi absorbţie rapidă, care hidratează şi calmează pielea supusă stresului oxidativ cauzat de radiaţiile ultraviolete.

7. Verificați indicele UV

Înainte de a ieși în aer liber, verificați indicele UV pentru locația în care mergeți. Indicele UV oferă informații despre intensitatea radiațiilor. Planificați-vă activitățile în consecință, urmărind să vă petreceți timpul în aer liber atunci când indicele UV este mai mic.

expunerea la soare, cancer de piele, UV, cremă cu protecție solară, protecție solară, cancer de piele, control aluniţe,

8. Efectuați controale regulate ale pielii

Autoexaminarea pielii ajută la verificarea existenței unor modificări sau alunițe suspecte. Dacă observați creșteri neobișnuite, modificări de culoare sau margini neregulate, consultați un dermatolog pentru o evaluare profesională.

9. Atenţie la medicaţia administrată

Unele antibiotice și medicamente pentru acnee pot crește sensibilitatea pielii la lumina soarelui. Citiți prospectul și consultați medicul pentru a afla dacă medicamentul pe care îl luați poate necesita măsuri suplimentare de protecție solară.

10. Învățați copiii despre expunerea la soare şi regulile sale

Este esențial să îi educați pe copii cu privire la importanța protecției solare de la o vârstă fragedă. Încurajați-i să poarte îmbrăcăminte de protecție, să folosească cremă cu protecție solară, să caute zone umbrite și să poarte ochelari de soare.

Nu uitați că efectele nocive ale soarelui nu se limitează la zilele însorite sau la zonele calde. Razele UV pot pătrunde prin nori și se pot reflecta pe suprafețe, ceea ce face ca protecția să fie necesară pe tot parcursul anului. Urmând aceste sfaturi, vă puteți reduce semnificativ riscul de arsuri solare, îmbătrânire prematură și cancer de piele, bucurându-vă în același timp de activitățile în aer liber.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.