Mucegaiul reprezinta mai multe tipuri de fungi care se reproduc prin formarea de spori, ce traverseaza aerul. Acesta se poate dezvolta atat in casa, cat si afara, iar mediul propice de dezvoltare este reprezentat de cel umed si cald.
Cel mai frecvent tip de mucegai este intalnit in casa, atat in baie, cat si pe mancare sau covoare. Sporii de mucegai nu pot fi vazuti cu ochiul liber si nu pot supravietui intr-un mediu uscat. Acesti spori strabat aerul, atat in interior, cat si in exterior. Mucegaiul din interior favorizeaza aparitia unor afectiuni si poate distruge anumite suprafete si obiecte pe care cresc.
Unde poate fi intalnit mucegaiul in spatiile interioare?
Desi subsolul si baia sunt cel mai frecvent afectate de mucegai, orice suprafata uda poate duce la aparitia acestuia, precum covoarele, acoperisul, tapetul etc. Sporii de mucegai pot patrunde in casa prin intermediul usilor si ferestrelor deschise. In plus, acestia se pot atasa de imbracaminte si incaltaminte sau de animalele de companie si pot fi adusi in casa. Mucegaiul poate avea mai multe culori, precum maro, verde si negru, iar uneori poate aparea sub foma de puncte. Mai mult, acesta poate avea un miros neplacut.
Saunele, piscinele si zonele de constructie sunt alte zone care favorizeaza aparitia mucegaiului. Insa, nu doar suprafetele din casa sunt afectate de mucegai. Acesta poate aparea si pe mancare, in mod intentionat (branza gorgonzola, camembert) sau neintentionat, atunci cand alimentele sunt alterate.
Care sunt semnele si simptomele expunerii la mucegai?
Mucegaiul produce substante iritante ce se pot comporta ca o alergie, producand factori alergenici. Unele tipuri de mucegai produc anumite substante toxice, denumite micotoxine, insa mucegaiul in sine nu este toxic sau otravitor.
Acesta poate provoca sau nu aparitia unor alergii sau alte simptome, atat la copiii, cat si la adultii sensibili. Reactiile alergice la mucegai sunt cele mai frecvente in cazul expunerii, comparativ cu alte simptome. Acestea pot aparea imediat sau dupa o perioada mai lunga de la expunere. Insa, multiplicarea mucegaiului si sporii acestuia pot duce la aparitia reactiilor alergice.
Semnele si simptomele expunerii la mucegai cuprind:
- Stranutul
- Rinoreea (curgerea nasului)
- Tusea
- Respiratia suieratoare (wheezing)
- Lacrimarea, roseata, mancarimea ochilor
- Iritatia pielii
Crizele de astm pot fi cauzate de mucegai sau de sporii acestuia in cazul persoanelor care sufera de astm si sunt alergice la mucegai. Chiar si in cazul persoanelor care nu sunt alergice, acesta poate cauza aparitia unor simptome asemanatoare celor din alergii.
Uneori, unele persoane pot dezvolta reactii severe la expunerea la mucegai. Simptomele severe includ febra si tulburari de respiratie. Persoanele cu un sistem imunitar compromis sau cele care sufera de boli pulmonare cronice, pot dezvolta infectii serioase ale plamanilor din cauza mucegaiului.
Este greu de prezis gradul de severitate a riscurilor sanatatii asociate cu mucegaiul de acasa. Persoanele alergice se manifesta diferit, iar simptomele si riscul asupra sanatatii depind de tipul de mucegai prezent.
Expunerea la mucegai – care sunt riscurile si simptomele unei alergii?
Care este tratamentul expunerii la mucegai?
Tratamentul pentru reactiile alergice cauzate de expunerea la mucegai este aproximativ acelasi cu al alergiilor normale. Infectiile fungice care apar la persoanele cu un sistem imunitar slabit sunt tratate in spital, cu medicamente antifungice si alte tipuri de medicamente care ofera suport respiratiei si circulatiei. Este important tratamentul bolii de baza (daca exista), precum astmul sau alte boli pulmonare cronice, in functie de severitate si de tipul simptomelor asociate.