Ai, ocazional sau frecvent, neplăcuta experiență să uiți câte ceva? Aceste episoade de pierdere a memoriei pot cauza frustrare și, de asemenea, o teamă nejustificată că vă veţi îmbolnăvi de Alzheimer.
Într-adevăr, boala Alzheimer și alte forme de demență sunt răspunzătoare pentru multe cazuri de pierdere de memorie, dar vestea bună este că există multe alte cauze, în special reversibile. Deci, ce vă poate face să uitaţi?
Cauzele emoționale
Stresul, anxietatea, depresia sau doliul au impact major asupra psihicului. Încețoșează mintea, obosesc excesiv organismul, cauzează tulburări de somn, afectează puterea de concentrare și, bineînțeles, memoria.
Alcoolul, drogurile și medicamentele
Consumul de alcool și droguri afectează memoria, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. De la mici pierderi de memorie până la un risc ridicat de demență, abuzul de substanțe poate avea un impact devastator asupra capacității de a-ți aminti. Multe medicamente pot avea ca efect secundar pierderi de memorie.
Diverse proceduri medicale
Operațiile pe cord, anestezia, terapia electroconvulsivă pot cauza pierderi de memorie.
Diverse condiții și probleme medicale
Oboseala și deprivarea de somn, contuziile și rănile la cap, deshidratarea, carența de vitamina B12, afecțiunile tiroidei, problemele renale, bolile de ficat, encefalita, sarcina, menopauza, infecțiile, tumorile cerebrale, apneea în somn, îmbătrânirea sunt condiții care favorizează uitarea.
Deci, nu vă grăbiţi să vă autodiagnosticaţi cu Alzheimer! Nu uitaţi că pot fi multe alte cauze!