Probabil ca nu o data ati auzit despre o persoana aflata la maturitate ca ar fi facut un gest nepotrivit varstei. Ei bine, acel gest poate fi asociat crizei varstei mijlocii. Este perioada in care unii oameni se gandesc sa divorteze, isi schimba profesia sau locuinta, fac investitii riscante, iar altii „dau in mintea copiilor”.
Exista intr-adevar o criza a varstei mijlocii. Este important de precizat ca nu exista o singura criza de-a lungul vietii, ci un lung sir de etape peste care reusim sa trecem mai usor sau mai greu. Criza varstei mijlocii face parte din evolutia noastra, participa la dezvoltarea noastra. Este drept ca termenul de criza este putin exagerat. Mai potrivit ar fi sa ii spunem etapa. Putem vorbi despre o adevarata criza in cazul persoanelor care trec foarte greu peste aceasta etapa. Studiile arata ca poate fi mai vizibila si mai „zgomotoasa” la persoanele cu studii superioare si la cele realizate profesional.
Criza poate dura cateva luni sau cativa ani. Studiile mai arata ca, in cazul femeilor, dureaza mai putin decat in cazul barbatilor, de unde am putea deduce ca femeile reusesc sa faca fata mai bine conflictului trecerii la o noua etapa a vietii. Varsta mijlocie este cuprinsa intre 40 si 65 de ani, insa criza poate debuta si mai devreme de 40 de ani.
Este momentul in care realizam ca imbatranim
Odata ajunsi in aceasta situatie, realizam ca nu mai suntem atat de tineri, semnele trecerii timpului se fac simtite si sunt din ce in ce mai vizibile. Astfel, intelegem ca nu mai avem tot timpul din lume pentru a ne implini dorintele si visele personale. Realizam ca nu suntem nemuritori si ca timpul nu mai este infinit, asa cum parea candva. Este momentul in care ne indreptam atentia spre ceea ce nu avem in viata, spre ceea ce ne lipseste, si in care ne punem serioase semne de intrebare despre cine suntem, despre cat de departe sau aproape am ajuns in realizarea obiectivelor, despre felul in care arata viata noastra.
Pentru a putea trece mai usor peste aceasta etapa, este deosebit de important sa acceptam schimbarile care vin odata cu varsta, de altfel modificari absolut normale, care au rolul si farmecul lor. Cu cat ne opunem mai mult schimbarii, cu atat vom resimti aceasa etapa fireasca a vietii ca pe o adevarata criza. La fel de important este sa ne cunoastem foarte bine pentru a intelege prin ce trecem.
Tineretea vine din interior
Pentru a depasi mai usor momentul, este necesar sa avem in permanenta o viata activa, mai multe preocupari, sa fim inconjurati de prieteni si sa nu uitam de hobby-uri. Este de preferat sa nu ne dedicam doar familiei sau carierei, ci sa gasim echilibrul intre cele doua. Ideal ar fi sa avem in permanenta grija de noi, de felul in care aratam si ne simtim. Astfel, ne vom mentine mereu frumosi, tineri, admirati, plini de viata, iar varsta va fi o simpla cifra.
Psiholog Loredana Andrei