Revista care te menține sănătos

Mama și copilul

Exercitii fizice recomandate in timpul sarcinii

19 ianuarie 2016
Share

Perioada sarcinii pare momentul perfect pentru a va odihni si relaxa. Este posibil sa va simtiti mult mai obosite decat de obicei, durerile de spate pot deveni destul de greu de suportat, iar gleznele se pot umfla. Expertii sustin insa ca nu trebuie sa renuntati la miscarea fizica.

Daca veti ramane active chiar si dupa ce ati ramas insarcinate, va fi mai usor sa depasiti schimbarile care apar la nivelul corpului. De asemenea, va veti reveni mult mai rapid dupa sarcina. Miscarea fizica face minuni: imbunatateste somnul, amelioreaza durerile, intareste muschii, sporeste rezistenta, va ajuta sa va pregatiti pentru nasterea propriu-zisa. Exercitiile prenatale ar putea reduce riscul de diabet gestational si preeclampsie. Iata care sunt exercitiile fizice recomandate in timpul sarcinii.

Exercitii cardio pentru viitoarele mamici

Inotul. Inotul este unul dintre cele mai recomandate sporturi pentru femeile insarcinate. Este ideal, deoarece lucreaza grupele mari de muschi (picioarele si bratele), prezinta beneficii la nivel cardiovascular, reduce umflaturile si le ajuta pe femei sa se simta mai usoare, in ciuda kilogramelor in plus acumulate si a burticii.

Dansul. Fie ca mergeti la un curs specializat, fie ca dansati in intimitatea casei pe muzica preferata, dansul intareste inima, la fel cum se intampla si in cazul exercitiilor de aerobic. Aveti grija cu piruetele, sariturile etc.

Joggingul. Este benefic pentru inima si contribuie la sporirea rezistentei organismului. Intensitatea cu care alergati depinde, in mare, de experienta proprie. Daca nu ati mai facut jogging inainte, este recomandat sa incepeti usor-usor si sa nu alergati mai mult de 30 de minute.

Exercitii pentru flexibilitate si rezistenta

Yoga. Yoga mentine tonusul muscular si flexibilitatea si are un impact foarte mic sau chiar inexistent asupra articulatiilor, asa ca nu trebuie sa va faceti griji in privinta durerilor care ar putea sa apara.

Stretchingul. Este un mod relaxant de a preveni durerile la nivelul muschilor corpului.

Exercitiile cu greutati. Daca sunteti atente si folositi tehnici bune (adica miscari lente, controlate), exercitiile cu greutati reprezinta o modalitate buna de tonifiere a musculaturii. Va veti pregati si pentru toate momentele in care va trebui sa-l ridicati pe cel mic.

Trucuriexercitii fizice sarcina - secundara

Exercitiile fizice nu trebuie sa va epuizeze. Pe masura ce sarcina avanseaza, s-ar putea sa fie nevoie sa reduceti din intensitatea si frecventa lor. Este foarte important sa consultati medicul care va monitorizeaza sarcina. Ca regula generala, ar trebui sa puteti fi in masura sa purtati o conversatie in timp ce faceti miscare fizica. Daca ramaneti fara suflare, este clar ca exercitiile fizice sunt executate mult prea energic. Incalziti-va inainte de orice exercitiu fizic, iar la sfarsit odihniti-va. Consumati lichide si apa si asigurati-va ca instructorii pe care ii aveti la cursuri sunt autorizati.

Exercitii de evitat in sarcina

Nu va intindeti total pe spate, in special dupa 16 saptamani, pentru ca greutatea burticii va apasa pe vasul principal de sange, sangele se va intoarce la inima, iar senzatia s-ar putea sa fie una de lesin. Nu practicati sporturi de contact (kickboxing, judo), pentru ca riscati sa fiti lovite, si nici scuba diving.

Ruxandra Dumitrescu

Surse: Babycenter.com; Nhs.uk; Mayoclinic.org

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.