Consumul de prea multă sare v-ar putea ieși prin piele. De data aceasta, specialiștii nu fac referire la transpirație sau acumularea de lichid în țesuturi ci, surprinzător, la dermatita atopică. Mai exact, adoptarea unei alimentații bogate în sodiu ar putea crește riscul de a face eczeme. Concluzia le aparține cercetătorilor de la University of California și a fost publicată recent în JAMA Dermatology.
Potrivit statisticilor, românii consumă de două ori mai multă sare decât recomandă specialiștii de la Organizația Mondială a Sănătății. De fapt, în majoritatea țărilor din Europa este depășită norma de cinci grame pe zi. Este deja bine cunoscut faptul că excesul de sare în farfurie este una dintre principalele cauze ale hipertensiunii arteriale. La rândul ei, această manifestare este considerată principalul factor de risc al bolilor cardiovasculare. Dacă privim la statistici, descoperim că situația este alarmantă. Aproximativ 10.000 de decese au loc, în fiecare zi, în Europa, din cauza bolilor cadiovasculare. La multitudinea de studii existente despre consecințele negative ale consumului excesiv de sare a mai fost adăugată o descoperite.
Sarea în bucate, un real pericol pentru sănătate
În vreme ce folclorul românesc dă autoritate sării fără a-i menționa conotația negativă a excesului, cercetătorii de pretutindeni ne mențin cu picioarele pe pământ. Într-adevăr, vorbim despre condimentul care dă gust mâncării, însă este important să nu pierdem din vedere că excesul afectează grav sănătatea și calitatea vieții.
În demersul lor, specialiștii de la University of California au analizat date din UK Biobank, provenite de la peste 215.000 de persoane. Subiecții aveau vârste cuprinse între 30 și 70 de ani. După revizuirea dosarelor medicale și a codurilor de prescripție, cercetătorii au constatat că aproape 11.000 dintre aceștia au avut dermatită atopică.
După ce au analizat probele de urină ale tuturor participanților la studiu, cercetătorii au descoperit că o persoană a excretat, în medie, 3 grame de sodiu într-un interval de 24 de ore. Ulterior, specialiștii au analizat toate datele pentru a vedea dacă există vreo legătură între nivelul de sodiu din urină și diagnosticul de dermatică atopică.
Pe această cale, experții au descoperit că fiecare gram suplimentar de sodiu eliminat prin urină este asociat cu următoarele situații:
- risc cu 11% mai mare ca pacientul să se confrunte, la un moment dat, cu dermatita atopica;
- risc cu 16% mai mare de a avea dermatita atopica in prezent;
- 11% sanse mai mari de severitate crescuta a dermatitei atopice.
Solnița, periculoasă chiar și dincolo de granițe
Ulterior, pentru a-și confirma rezultatele, experții au analizat informații din National Health and Nutrition Examination Survey de la 13.000 de adulți din S.U.A. Astfel, au descoeprit că doar un gram suplimentar de sare pe zi crește cu 22% riscul ca o persoană să aibă un diagnostic activ de dermatită atopică.
După efectuarea unor analize de laborator, cercetătorii sugerează că excesul de sare nu doar că favorizează apariția eczemelor, ci le și exacerbează manifestările. Reducerea consumului de sare poate îmbunătăți simptomele, consideră specialiștii.
Dintr-un studiu anterior, efectuat de către cercetătorii germani și publicat în Science Translational Medicine, rezultă că pacienții cu dermatită atopică au concentrații de sare de 30 de ori mai mari în pielea lor inflamată, comparativ cu persoanele fără această afecțiune. Nu este clar, însă, cum ajunge sodiul acolo.
Așadar, reducerea consumului de sare are un impact pozitiv nu doar asupra sănătății inimii, ci și asupra aspectului pielii.
Foto: shutterstock.com