Toate persoanele, indiferent de starea de sanatate, trebuie sa evite consumul excesiv de sare. Persoanele care sufera de hipertensiune arteriala sau de alte afectiuni cardiovasculare au un risc mare de agravare a acestor boli atunci cand dieta contine prea multa sare.
Insa, chiar daca preparati mancarea acasa, exista unele alimente pe care le cumparati care pot adauga un surplus semnificativ de sare in dieta. Aflati care sunt.
Cerealele gata de consum
Este esential sa verificati eticheta cu factorii nutritionali. Unele cereale contin o cantitate prea mare de sare. Insa, fulgii de ovaz , de exemplu, nu. Amestecati jumatate din cerealele preferate cu jumatate de fulgi de ovaz. Sau cautati in magazine cereale sarace in sodiu.
Sucurile de legume
Sucurile de legume gata cumparate pot fi benefice pentru sanatate din punct de vedere al vitaminelor oferite. In schimb, pot fi bogate in sodiu. Incercati sa preparati sucurile de legume acasa sau incercati versiunile cu o cantitate mica de sodiu.
Ca sarea in bucate. Dar cata folosim?
Legumele la conserva
Pot fi o optiune rapida si facila de preparare a mancarii acasa, dar sunt bogate in conservanti sau condimente, ce adauga o cantitate in plus de sodiu. Atunci cand le folositi, clatiti-le bine sub un jet de apa sau cautati variantele cu un continut scazut de sare. Optati pentru legumele congelate in locul celor la conserva.
Mezelurile
Contin o cantitate uriasa de sare si ar trebui sa renuntati la ele. Doua felii de salam de porc sau vita pot contine chiar si 360 miligrame de sodiu.
Supele instant
Supa este buna, hranitoare si indicata intr-o zi de iarna. Insa, poate fi plina de sare daca o cumparati. Preparati-o acasa sau cautati variantele cu o cantitate scazuta de sodiu.
Marinadele, sosurile si mustarul
Unele dintre acestea pot fi foarte sarate. O lingurita de sos gata preparat, precum sosul de soia, poate contine pana la 800 miligrame de sodiu. Chiar si variantele sarace in sodiu pot contine o cantitate prea mare de sare. Optati, in schimb, pentru otet si suc de lamaie pentru un plus de aroma, deoarece contin in mod natural o cantitate scazuta de sodiu. Mai mult, incercati sucul de portocale sau de ananas pentru marinade.
De asemenea, ketchup-ul si mustarul contin cantitati foarte mari de sare. Puteti opta pentru cele sarace in sodiu sau folositi, in schimb, suc de merisoare.
Sosul pentru paste gata preparat este o optiune simpla si rapida, insa este bogat in sare. Preparati-l acasa din ingrediente naturale sau gasiti variantele fara sare.
Alunele si chipsurile
Alunele prajite sunt foarte sarate. Puteti gasi varietati nesarate, coapte sau crude. Evitati consumul de alune prajite si sarate.
Chipsurile sunt gustoase, insa foarte bogate in sodiu, indiferent de tipul acestora sau daca sunt prajite sau coapte. Cititi intotdeauna eticheta produselor cumparate.
Semipreparatele
Orezul, cartofii si pastele in forma naturala contin o cantitate foarte mica de sare. Insa, daca le cumparati in forma semipreparata, riscati sa consumati o cantitate uriasa de sare. Optati pentru cele in stare nepreparata si asezonati dupa propriul plac.