Revista care te menține sănătos

Prevenție

Evitati raul de calatorie

1 iulie 2008
Share

Raul de miscare este un fenomen des intalnit in randul celor care se deplaseaza cu trenul, avionul, masina, vaporul sau alte mijloace de transport. Nu trebuie sa va speriati pentru ca nu reprezinta nimic patologic si nu este inclus in categoria patologiei de tip neurologic.
Raul de miscare apare din cauza defazarii intre doua tipuri de receptori: receptorii echilibrului sau receptorii vestibulari, situati in urechea interna, si receptorii vizuali, situati pe retina.

Mai precis creierul este „bulversat” de impulsurile care vin de la ochi, usor defazate fata de ceea ce ii transmit receptorii responsabili de echilibru. De aceea, raul apare de obicei la mersul cu masina pe serpentine sau la mersul cu vaporul, datorita tangajului (miscarii ambarcatiunii data de miscarea valurilor).

Raul de miscare poate aparea si in cazul jocurilor video foarte performante, in urma utilizarii simulatoarelor de zbor si in timpul examinarii la microscop.

De obicei, raul de calatorie se manifesta prin disconfort abdominal, stare de rau generala, greata, varsaturi, dureri de cap, transpiratii reci, paloare.

Sfaturi utile
Din pacate, primul sfat dat celor cu rau de calatorie este evitarea miscarii care determina aparitia simptomatologiei. Daca acest lucru este imposibil, se recomanda ca persoana sa se aseze sau sa se intinda la orizontala alegand locuri in care miscarea nu se simte atat de intens. Persoanele cu astfel de probleme care doresc sa circule cu avionul este bine sa solicite locuri situate langa aripa avionului, iar la calatoria cu vaporul sunt indicate cabinele aflate la mijlocul vasului. Acestor persoane le este recomandat, de asemenea, sa stea pe punte si sa priveasca orizontul. La fel si cei care circula cu autobuzul este bine sa solicite locuri la jumatatea autovehiculului. Este recomandat ca in timpul calatoriilor lungi sa se consume alimente usor digerabile sau lichide in cantitati mici si sa nu se consume alimente si lichide deloc in timpul calatoriilor scurte. Miscarile capului trebuie sa fie cat mai putine cu putinta; capul ar trebui tinut nemiscat, eventual sprijinit pe tetiera. Se recomanda evitarea cititului sau privitului la televizor, video, monitor etc., evitarea consumului de alcool, a deodorantelor puternice si alimentelor condimentate. Este util consumul de apa minerala sau apa tonica, biscuitii sarati si aerul proaspat.

Conduita terapeutica
Ca medicamente se folosesc unele sedative care minimalizeaza efectul miscarii, medicamente care atenueaza simptomele de greata si varsaturi. Acestea trebuie administrate intr-o combinatie anume stabilita de medic. Medicamentele se iau cu aproximativ o ora sau jumatate de ora cu inceperea calatoriei.
Un alt tratament, mult mai putin specific insa, este fiziokinetoterapia. Intr-un mediu controlat (sala de kinetoterapie), pacientul trebuie sa execute anumite miscari si sa adopte anumite posturi avand sau nu ochii inchisi. Aceste proceduri au menirea de a recrea simptomatologia specifica raului de miscare. Metoda are avantajul de a putea antrena persoana care prezinta rau de miscare intr-un mediu in care ea se simte in siguranta, deoarece exercitiile se pot opri oricand la cererea pacientului. Metoda are si avantajul de a nu crea dependenta medicamentoasa in cazul celor care calatoresc foarte des.
O alta metoda folosita in raul de miscare este hipnoza.

Dr. Radu Leon George

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.