Când auzim cuvântul „psihopat”, ne gândim la astfel de persoane ca fiind ucigași, probabil şi din cauza filmelor pe care le-am văzut, în care majortiatea personajelor negative care sunt criminali sunt automat şi psihopaţi.
În relaţiile cu alte persoane presupunem că vedem lumea aproximativ în același mod cu cei din jurul nostru, că știm cu toții anumite lucruri de bază, cuvintele înseamnă aceleași lucruri pentru fiecare dintre noi. Și presupunem că semnificaţia cuvintelor „corect” și „greșit” este aceeaşi.
Dar, pentru o mică parte, dar nu atât de mică a populației, lucrurile stau diferit. Acești oameni nu au remușcări și empatie și simt emoția doar în mod superficial. În cazuri extreme, s-ar putea să nu le pese dacă trăiești sau mori. Acești oameni se numesc psihopați. Unii dintre ei sunt criminali violenți, ucigași, dar în niciun caz toate le un loc.
Puțini termeni de psihiatrie stârnesc confuzia precum cuvântul psihopat. Chiar dacă este folosit frecvent pentru a descrie pe cineva care are o boală mintală, „psihopat” nu este un diagnostic oficial.
Adevărata definiție a unui psihopat în psihiatrie este tulburarea antisocială a personalității (ASPD). Majoritatea oamenilor ar putea presupune că acest lucru descrie pe cineva care este rezervat, singur, introvertit etc. Când spunem antisocial în ASPD, înseamnă cineva care contravine societății, regulilor și altor comportamente tot mai obișnuite.
Simptome
Deoarece termenul de psihopat nu defineşte un diagnostic oficial, experții descriu câteva simptome specifice:
- comportament social iresponsabil
- indiferență sau încălcarea drepturilor altora
- incapacitatea de a face deosebirea dintre corect și incorect
- dificultate în a prezenta remușcări sau empatie
- tendința de a minți des
- manipularea și rănirea celorlalți
- probleme recurente cu legea
- nepăsare față de siguranță și responsabilitate
Pe lângă acestea există și anumite curiozităţi:
- acest diagnostic este mai întâlnit la bărbați decât la femei
- unele persoane pot prezenta semne de tulburare de comportament, care poate fi un indicator timpuriu, încă de la vârsta de 11 ani
- tatele de mortalitate sunt mai mari la aceste persoanele ca urmare a comportamentului