Datorită faptului că are indicele glicemic aproape de zero, eritritol este unul dintre cei mai îndrăgiți substituți ai zahărului. Cu toate acestea, bine cunoscutul îndulcitor ar putea cauza probleme serioase de sănătate. Consumul unei băuturi îndulcite cu eritritol este asociat unui risc mai mare de coagulare a sângelui decât în cazul unei băuturi cu zahăr. Avertizarea vine din partea specialiștilor de la Cleveland Clinic, Ohio. Consumul îndulcitorului ar putea duce în timp la atac de cord și accident vascular cerebral.
Dr. Stanley Hazen și-a continuat cercetările asupra îndulcitorilor artificiali pe care le-a început în 2023. Expertul și echipa sa au ajuns la o nouă concluzie îngrijorătoare.
Dulcele care îmbolnăvește
Consumul de apă îndulcită cu eritritol face ca trombocitele să fie mai active decât în mod obișnuit. Astfel poate crește riscul apariției cheagurilor de sânge. Aceste cheaguri sunt deosebit de periculoase și pot ajunge la creier, inimă, rinichi, plâmâni, brațe și picioare. Ele pot cauza atac de cord, accident vascular cerebral și chiar decesul.
Pentru a analiza modul în care eritritolul influențează coagularea sângelui, cercetătorii au recrutat 20 de indivizi. Subiecții nu aveau antecedente de boli de inimă, hipertensiune arterială sau diabet. Voluntarii au fost împărțiți în două grupuri.
După o noapte de post, subiecților li s-a făcut câte un test de sânge înainte și ulterior la 30 de minute după ce au băut, fie apă îndulcită cu eritritol, fie apă îndulcită cu zahăr. Specialiștii au descoperit că grupul care a băut apă cu îndulcitor avea niveluri de eritritol care erau de peste 1000 de ori mai mari decât nivelurile de preconsum și că trombocitele lor erau mai susceptibile la coagulare, comparativ cu grupul care consumase zahăr. În schimb, activitatea trombocitelor a rămas aceeași în grupul indivizilor care au consumat apă cu zahăr.
Eritritolul, un îndulcitor înșelător
Deși studiul presupune limitări legate de numărul participanților, rezultatele sunt suficient de relevante pentru a reconsidera statutul eritritolului de aditiv sigur desemnat de The U.S Food and Drug Administration (FDA).
De fapt, tot mai mulți experți din întreaga lumea încep să conteste această poziție, mai ales când vine vorba despre îndulcitori specifici.
“Studiul nostru vine ca o completare de date la multitudinea de cercetări care arată că alcoolii de zahăr, precum eritritolul, ar putea să nu fie la fel de siguri precum sunt clasificați de agențiile de reglementare a alimentelor, consideră autorul principal al studiului, profesor doctor Stanley Hazen. Consider că statutele de GRAS (produs recunoscut în general ca fiind sigur) al eritritolului și al xilitolului ar trebui să fie reevaluate”, a adăugat specialistul.
Într-un studiu anterior asupra eritritolului, publicat în European Heart Journal, profesorul Hazen și echipa sa au constatat că pacienții cu boli de inimă care prezentau niveluri ridicate de eritritol aveau de două ori mai multe șanse de a se confrunta cu infarct miocardic sau accident vascular cerebral în următorii trei ani, comparativ cu cei cu nivelurile cele mai scăzute de eritritol.
În aceeași cercetare s-a mai descoperit că xilitolul a produs creșteri similare ale nivelurilor plasmatice și a afectat coagularea în același mod. Ca și în cazul eritritolului, studiile asupra xilitolului au scos la inveală că nivelurile ridicate ale îndulcitorului prezintă risc crescut de evenimente cardiace majore în următorii trei ani.
Nivelul eritritolului din organism rămâne ridicat până la 4 zile
În cercetarea de față, doctorul Hazen a constatat că nivelurile de eritritol din sânge ar avea valori ridicate timp de două până la patru zile după consum.
Îndulcitorul are 70% din dulceața zahărului și este produs prin fermentarea porumbului. Eritritolul este slab metabolizat de organism, însă experții avertizează că intră în sânge și părăsește corpul prin urină. Organismul produce în mod natural niveluri scăzute de eritritol, iar consumul suplimentar se poate acumula temporar.
Producătorii din industria alimentară consideră că aceste constatări ar trebui interpretate cu precauție din cauza limitărilor studiului. Ei sunt de părere că este necesar un eșantion mai mare de subiecți. De asemenea, durata studiului ar trebui să se întindă pe o perioadă lungă.
Date fiind dovezile actuale, autorii studiului au în vedere cercetări suplimentare cu privire la efectele pe termen lung ale eritritolului și alți îndulcitori, mai ales în contextul în care zahărul nu pare să cauzeze aceleași probleme.
Îndulcitor sau zahăr?
Cu toate acestea, să nu pierdem din vedere că și consumul de zahăr prezintă riscuri. Acesta poate duce la hipertensiune arterială, creștere în greutate, inflamație, diabet și boala ficatului gras.
În vreme ce mulți experți recomandă îndulcitorii în locul zahărului, profesorul Hazen e de altă părere. Expertul le recomandă oamenilor să aleagă ocazional și neapărat în cantități mici alimente îndulcite cu zahăr, în loc să consume produse cu îndulcitori. Alegerea este deosebit de importantă mai ales pentru persoanele cu risc crescut de coagulare, cum ar fi pacienții cu boli de inimă, diabet sau sindrom metabolic.
Așadar, limitarea consumului de zahăr și evitarea eritritolului ar fi cea mai bună strategie pentru menținerea sănătății.
Foto: shutterstock.com