Revista care te menține sănătos

Dermatologie

Ereditatea, responsabila de aparitia cearcanelor

4 mai 2010
Share

Cearcanele sunt o importanta problema estetica, ce afecteaza multe persoane de ambele sexe si se pot dezvolta inca din adolescenta. Aceste leziuni nu sunt o simpla problema cosmetica. Ele pot semnala prezenta unor afectiuni cutanate sau generale. Pentru a realiza un tratament eficient si pentru instituirea unor actiuni preventive, trebuie sa plecam de la cauze.

Evaluarea unui pacient pentru stabilirea schemei de tratament individualizata incepe cu o discutie asupra „istoricului” de cearcane si continua cu realizarea unor analize de laborator care, in final, vor duce la schema de tratament adecvata.

Ereditatea, o prima cauza
Cauzele care duc la dezvoltarea cearcanelor si a „pungilor sub ochi” sunt multiple, caracteristice fiecarui pacient in parte. Unul dintre factorii implicati in aparitia cearcanelor este mostenirea genetica. Astfel, exista familii in care majoritatea membrilor prezinta cearcane, de multe ori de la varste relativ mici.

Somnul, cel mai important factor
Somnul este unul dintre cei mai importanti factori implicati in dezvoltarea cearcanelor. Astfel, prea putin somn, prin afectarea circulatiei normale a sangelui, determina edem (umflarea ochilor) si cearcane. In schimb, prea mult somn intervine in sens negativ, deoarece pozitia prelungita la orizontala determina o stagnare a lichidelor in zona pleoapelor, care duce la umflarea zonei respective („pungi sub ochi”) si la favorizarea aparitiei cearcanelor.

Stresul, deshidratarea, plansul, posibile cauze

Procesul de imbatranire a pielii joaca, de asemenea, un rol important. Pielea de sub ochi devine mai subtire si fluxul de sange mai redus, ceea ce duce la aparitia ochilor umflati si a cearcanelor. Alti factori implicati sunt reprezentati de stresul neuropsihic, deshidratare, plansul frecvent sau variatiile nivelului de hormoni din sange (in timpul menstruatiei sau sarcinii).

Produsele neadecvate de ingrijire pot provoca cearcane
Exista unii pacienti la care cresterea consumului de sare (atat ca atare, cat si prin consumul de alimente cu un continut ridicat de sare) determina retentia de apa in organism, ducand astfel la aparitia „pungilor sub ochi” si dezvoltarea ulterioara a cearcanelor. De asemenea, consumul excesiv de alcool si reducerea necesarului de vitamine si minerale favorizeaza aparitia inesteticelor cearcane si a ochilor umflati.
Felul in care ne ingrijim pielea are o deosebita importanta si in cazul cearcanelor. Astfel, expunerea la soare fara preparate cu factor de protectie adecvate tipului de ten si reactiile alergice determinate de produsele cosmetice aplicate la nivelul ochilor (lotiune demachianta, creme de intretinere, farduri etc.) pot determina sau agrava cearcanele.

Unele boli cronice de piele, cum ar fi eczema atopica (atopia sau dermatita atopica) sau hiperpigmentarea post-inflamatorie pot favoriza aparitia cearcanelor la persoanele predispuse.

Tratamentul este individualizat pentru fiecare pacient in parte si consta in utilizarea unor preparate dermatocosmetice si realizarea unor interventii de tip laser sau radiofrecventa.

Tehnologia de tip radiofrecventa, metoda de tratament
Una dintre metodele de tratament folosite pentru combaterea cearcanelor si a ridurilor este tehnologia de tip radiofrecventa. Aceasta exercita efecte favorabile in tratamentul ridurilor (efect antirid) si cearcanelor, prin incalzirea uniforma si profunda la nivelul tesuturilor. Transferul de energie catre fibroblaste (principala populatie de celule) duce la stimularea sintezei de colagen, fibre elastice si matrice fundamentala, cu efecte favorabile la nivelul aspectului cosmetic al zonei tratate. Aceasta tehnica nu implica anestezie, interventie chirurgicala, pansamente etc. De asemenea, nu sunt necesare pregatiri laborioase pre- sau post-interventie. Modificarile graduale, fara timp de recuperare si profilul redus de risc sunt elementele importante care asigura succesul acestor tratamente moderne eficiente in combaterea ridurilor si cearcanelor.

Dr. Clatici Victor Gabriel,
Medic primar dermato-venerolog,
Centrul Medical Anais,
Telefon: 021/222.17.82

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.