Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Epiteliom spinocelular

13 decembrie 2010
Share

Varietate de tumora cutanata sau de mucoasa, de natura maligna, dezvoltata pe seama keratinocitelor epidermului. Epiteliomul spinocelular se observa mai ales dupa 40 ani. Mai frecvent la barbati decat la femei, el este favorizat de o expunere exagerata la soare, de tabagism (epiteliomul buzei) si de leziunile cutanate preexistente zise precanceroase: cicatricea de arsura, leziunile consecutive unei boli cronice (sifilis, ulcer al gambei) sau unei boli ereditare (xeroderma pigmentosum), parakeratoza, iritatie cronica (leucoplazie).

Semnele formei celei mai tipice, zisa ulcerovegetanta, sunt o leziune suprainaltata cu suprafata mamelonata si cu baza dura, inconjurata de un halou rosu si prezentand in centrul ei o ulceratie care sangereaza usor. De asemenea, poate fi vorba si de un nodul, de o masa carnoasa sau de o placa superficiala. Formele mucoase pot afecta buza inferioara a fumatorilor si chiar limba, precum si mucoase le genitale. Epiteliomul spinocelular se intinde local destul de repede, diseminandu-se uneori in ganglionii limfatici apropiati sau chiar la distanta (metastaze).

Trebuie sa se procedeze la ablatia chirurgicala a epiteliomului spinocelular si acesteia sa i se asocieze o chimioterapie anticanceroasa in caz de diseminare. Prognosticul depinde de gradul de extindere a tumorii. Prevenirea consta in evitarea inca din copilarie a expunerilor exagerate la soare.