Revista care te menține sănătos

Dermatologie

Epilarea – alegeti metoda potrivita!

17 mai 2024
Share

Epilarea face parte din rutina de beauty a femeilor. Exista mai multe modalitati de a indeparta parul nedorit aflat pe diferite zone ale corpului. Fie ca vorbim despre metoda clasica de epilare cu ceara calda sau despre epilarea definitiva cu ajutorul laserului, femeile sunt dornice sa aiba o piele impecabila si foarte fina.

Fiecare dintre aceste metode prezinta avantaje si dezavantaje, asa ca va punem la curent cu toate aceste informatii.

Epilarea definitiva cu ajutorul laserului

Aceasta metoda presupune distrugerea foliculilor de par prin intermediul laserului care produce caldura. Epilarea definitiva trebuie realizata de catre un profesionist si doar intr-un cabinet autorizat. In cazul in care se aplica un anestezic local, recomandat pentru a minimiza durerea ce poate aparea ca urmare a acestei tehnici, este indicat sa discutati cu specialistul daca utilizarea acestei creme este adecvata, si asta deoarece pot aparea efecte adverse printre care formarea veziculelor, decolorarea pielii, inflamatie, roseata, cicatrice. Expunera la lumina soarelui trebuie evitata dupa aceasta procedura.

Electroliza

Electroliza stopeaza cresterea parului prin intermediul unor frecvente radio de unda scurta, dupa ce o sonda subtire este plasata in foliculul pilos. Riscurile acestei metode includ infectia ca urmare a folosirii unui ac care nu a fost sterilizat sau cicatricele ca urmare a utilizarii unei tehnici necorespunzatoare. Electroliza este considerata o metoda de epilare definitiva, de vreme ce distruge foliculul pilos. Epilatoarele cu pensete utilizeaza, de asemenea, curentul electric pentru a indeparta parul nedorit. Pensetele prind firele de par foarte aproape de piele si le smulg. Nu exista dovezi potrivit carora acest tip de epilare indeparteaza parul permanent.

Produse depilatoare

Cremele, lotiunile, gelurile de epilat sunt alcaline (sau chiar acide, in unele cazuri) si afecteaza structura proteinei firului de par, dizolvandu-l. Persoanele care utilizeaza astfel de produse trebuie sa urmeze indeaproape instructiunile. Producatorii recomanda, de obicei, efectuarea unui test preliminar pentru reactii alergice si iritatii. Aceste produse nu trebuie folosite pe zonele din jurul sprancenelor, pe pielea inflamata etc. In urma utilizarii lor, pot aparea vezicule, eruptii cutanate, pielea se poate descuama etc.

Metodele clasice de epilare

metoda-potrivita-epilare-2Folosirea unui strat de ceara topita ce se aplica pe piele si se lasa sa se intareasca (ceara rece, care se pastreaza moale chiar si la temperatura camerei, permite femeilor sa sara peste etapele de topire si intarire) este una dintre metodele clasice. Ceara este apoi indepartata in directia opusa cresterii firelor de par. Epilarea cu ceara este o metoda care nu ar trebui sa fie pusa in practica de catre persoanele care sufera de diabet sau care au probleme cu circulatia sangvina. De asemenea, nici persoanele cu varice, alunite sau negi nu ar trebui sa apeleze la aceasta metoda. Ceara incalzita nu trebuie utilizata pe zone precum nasul, zona inghinala, mameloane sau pe zonele de piele arse de soare. Epilarea cu zahar este similara celei cu ceara, doar ca nu este la fel de nociva precum cea cu ceara incalzita, deoarece zaharul se lipeste doar de firul de par. Zaharul se topeste alaturi de zeama de lamaie si apa pana cand se obtine caramelul, apoi se aplica pe piele si pe deasupra se pune o banda de material si se trage.

Epilarea cu lama de ras

Daca va radeti cu lama de ras atunci cand parul este ud si in directia in care cresc firele de par, pielea nu se va irita. Este important sa utilizati o lama de ras curata si ascutita. Contrar credintei populare, acest obicei nu modifica textura, culoarea sau rata de crestere a firului de par.

Ruxandra Dumitrescu

Sursa: Everydayhealth.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.