Enzimele reprezinta o parte esentiala a sistemului digestiv, dar foarte multa lume nu stie ca ele joaca un rol extrem de important in ceea ce priveste sustinerea sistemului imunitar. Enzimele sunt secretate cu o foarte mare precizie de catre organele digestive pentru a accelera descompunerea alimentelor (glucide, proteine, grasimi).
In acest mod, intestinul poate extrage si distribui nutrientii blocati in interior, ajutand astfel la absorbtia acestora.
Exista mai multe enzime cu roluri diferite, insa se incadreaza in cateva categorii generale, precum lipaza, amilaza si proteaza. Sa descoperim impreuna ce rol are fiecare.
Primejdiile digestive
Avem un ritm de viata alert, iar produsele alimentare pe care le consumam nu mai sunt deloc sanatoase. Cui nu i s-a intamplat sa ia cina, dupa care sa se simta balonat sau sa aiba o senzatie de disconfort? Din pacate, ingredientele intalnite in alimente fac ca procesul descompunerii alimentelor sa fie mult mai anevoios. Cu cat acestea sunt mai procesate, cu atat vor fi descompuse mai greu. Organele digestive si enzimele sunt practic suprasolicitate, iar acest lucru nu numai ca dauneaza sistemului digestiv, dar si sistemului imunitar.
Imunitatea depinde si de echilibrul florei intestinale
Intestinul este primul care intra in contact cu mediul inconjurator. Tot ceea ce inghitim, fie ca este bun sau rau, ajunge acolo. Ati fi surprinsi sa aflati ca 70% din sistemul imunitar depinde de intestin. Cand sistemul digestiv functioneaza corespunzator, acesta actioneaza ca o bariera in calea bacteriilor. De exemplu, acidul secretat in mod natural de catre stomac ucide majoritatea agentilor patogeni. Alimentele pe care le consumam produc simptome gastrice si se transforma in substante care neutralizeaza acest acid. Astfel, nu numai ca este afectata abilitatea de a digera proteinele, componenta esentiala a celulelor imunitare, insa se permite agentilor patogeni sa ajunga in intestinul subtire de unde sunt absorbite apoi in fluxul de sange.
Intestinul subtire contine mucus produs de catre celulele speciale ale tractului digestiv. Mucusul actioneaza ca o bariera. Cand „captuseala” intestinelor este compromisa, sistemul imunitar este expus unui risc crescut. Asadar, pentru o imunitate puternica, sistemul digestiv trebuie sa fie si el sanatos. Puteti apela cu incredere la suplimente care contin enzime, mai ales atunci cand consumati mancare procesata, sau in cazul in care prezentati deficit de enzime, ce poate avea fie cauze genetice, fie poate aparea ca urmare a stresului, toxinelor, obiceiurilor nesanatoase. Aceste suplimente sunt realizate din plante, bacterii, fungi si din surse animale si, de obicei, se gasesc sub forma de capsule.
Ruxandra Raica
Sursa: www.doctoroz.com