Alimentatia omului este alcatuita din nutrienti complecsi, proteine, lipide si carbohidrati care, in forma in care se afla in alimente, sunt inutilizabili de catre organism. Pentru ca acestia sa se absoarba si apoi sa poata fi implicati in diverse procese vitale, este necesar sa fie segmentati, descompusi in produsi simpli, care sa poata trece prin bariera intestinala.
Tubul nostru digestiv este perfect adaptat si dotat cu o „armata” de substante denumite „enzime de digestie”. Enzimele au diverse localizari si sunt specializate, astfel incat fiecare actioneaza doar asupra unui anume nutrient. Astfel, exista: peptidaze si proteaze (care descompun proteinele in aminoacizi); lipaze (care descompun lipidele sau grasimile in acizi grasi si glicerol); amilaze si dizaharidaze (care scindeaza carbohidratii in monozaharide de tipul glucozei).
Bila joaca un rol important in digestia grasimilor
Sa adaugam la aceste enzime bila, care are un rol foarte important in digestia lipidelor, chiar daca nu contine enzime, ci acizi si saruri biliare. Bila este secretata de ficat si depozitata in vezicula biliara, de unde se elibereaza ori de cate ori consumam mancare bogata in grasimi. Rolul bilei este acela de a emulsiona grasimile, astfel incat actiunea lipazelor sa fie facilitata.
Enzimele sunt secretate de glande exocrine
Aceste glande sunt prezente la fiecare „etaj” al tubului digestiv. Aparatul glandular de digestie incepe de la glandele salivare, accesorii cavitatii bucale, continua cu celulele secretorii gastrice si pancreatice, si se termina la celulele localizate in intestinul subtire. Pancreasul, o glanda accesorie a tubului digestiv, este, de fapt, o glanda atat exocrina, cat si endocrina. Functiile exocrine sunt esentiale in buna digestie a principiilor nutritive. Pancreasul produce bicarbonat, care neutralizeaza aciditatea alimentelor prezente in stomac si duoden, apoi celulele acinoase secreta zymogeni (enzime deocamdata inactive, care se activeaza ulterior).
Simptome ale insuficientelor enzimatice
Dupa cum era si firesc, la asa complexitate, disfunctionalitatile enzimatice sunt relativ frecvente si duc la maldigestii si malabsorbtii cu grade diferite de gravitate. Trebuie inteles ca nutrientii neabsorbiti sunt „comori” pierdute pentru metabolismul uman. De regula, se pierd mai multe substante, iar daca lucrurile continua in aceasta nota, apar carente. Alaturi de acestea, insuficientele enzimatice digestive determina o simptomatologie variata, de la dureri postprandiale, balonare, greata, stari de voma pana la flatulenta, diaree si scaune cu aspect modificat.
Cele mai frecvente probleme sunt ridicate de insuficienta secretie de sucuri (enzime) pancreatice, determinata de insuficientele pancreatice cronice, deseori omise, dar larg raspandite, si de insuficienta secretie biliara. Cauzele problemelor biliare si pancreatice sunt multiple.
Suplimentele care contin enzime, foarte eficiente
Se poate recurge la o substitutie a enzimelor ce nu pot fi furnizate endogen, in scopul usurarii digestiei si evitarii problemelor de malabsorbtie. Se recomanda suplimente care contin enzime pancreatice si bila de origine animala si vegetala, astfel incat digestia sa se realizeze in mod normal. Chiar daca problema de baza, organica, nu poate fi solutionata in timp, enzimele exogene pot tine locul celor endogene, iar acest tip de produse este lipsit de riscuri pentru pacient.
Dr. Corina-Aurelia Zugravu
Specialist igiena alimentatiei si nutritie