Enterocolita reprezintă o inflamație la nivelul intestinului subțire și al celui gros (colon). Enterocolita la copii se manifestă prin greață, vărsături și diaree. Cel mai frecvent tip de enterocolită la copii este reprezentat de cel viral.
Enterocolita virală afectează în special bebelușii și copiii de până la trei ani. Virusul cel mai frecvent întâlnit este rotavirusul (ce poate fi luat de la o persoană bolnavă sau prin intermediul unui obiect contaminat). Însă și alte virusuri pot fi implicate, precum enterovirusurile sau adenovirusurile.
Enterocolita la bebeluși – care sunt cauzele?
Enterocolita virală apare mai frecvent la copiii din colectivități (creșă, grădiniță, școală), dar și dacă sunt expuși la medii aglomerate (mall-uri, supermarketuri etc.). De cele mai multe ori, enterocolita virală nu este un motiv de îngrijorare și poate fi tratată acasă cu multe lichide, odihnă și anumite medicamente prescrise de medic pentru ameliorarea simptomelor. În mod normal, enterocolita virală nu durează mai mult de trei zile.
Pe lângă enterocolita virală, există și enterocolita bacteriană sau parazitară. Enterocolita bacteriană poate fi mai agresivă, fiind cauzată de bacterii precum Salmonella, Shigella, Escherichia coli, Campylobacter.
Enterocolita parazitară poate fi contractată din mâncare stricată sau de la persoane bolnave. Cei mai frecvenți paraziți implicați sunt reprezentați de Giardia lamblia, Balantidium coli, Blastocystis homnis.
Alte cauze ale enterocolitei sunt reprezentate de intoleranța la anumite preparate sau alimente, precum și abuzul de antibiotice.
Enterocolita la copii – care sunt simptomele?
Simptomele de enterocolită la copii cuprind:
- Lipsa poftei de mâncare;
- Vărsături;
- Greață;
- Diaree;
- Febră;
- Dureri abdominale;
- Paloarea pielii.
Cel mai mare pericol în cazul copiilor este reprezentat de deshidratare, în urma varsăturilor și a diareii. În special bebelusii au toleranță scăzută la deshidratare. În cazul în care varsaturile și diareea durează mai mult de trei ore, trebuie să mergeți cu copilul la medic imediat, pentru a preveni agravarea situației. În acest caz, tratamentul cu săruri de rehidratare poate fi util.
Când este cazul să mergeți la medic?
Trabuie să mergeți imediat la medic în cazul în care copilul:
- Are sub 1 an și enterocolită;
- Prezintă semne de deshidratare (plâns fără lacrimi, micțiuni rare, piele uscată);
- Prezintă urme de sânge în scaun;
- Are diaree de mai mult de 24 ore;
- Nu are poftă de mâncare și refuză lichidele;
- Are febră;
- Are scaune dese (la interval de 1-2 ore).
Enterocolita la copii – care este tratamentul?
În caz de enterocolită, copilul poate fi ajutat astfel:
- Asigurați-i hidratare constantă. Apa și supa pot preveni pierderea de lichide și deshidratarea, cea mai periculoasă complicație a enterocolitei;
- Evitați sucurile acidulate și alte băuturi nesănătoase;
- Introduceți alimente semi-solide și solide treptat;
- Evitați lactatele până în momentul în care enterocolita dispare complet;
- Deși copilul poate fi agitat, asigurați-vă că are parte de multă odihnă;
- Asigurați-i o igienă optimă. Schimbați așternuturile și hainele des;
- Preparați-i mâncarea într-un mediu cât mai curat și steril.
Respectați regulile de igienă și supravegheați continuu copilul. În cazul în care, după aceste măsuri, simptomele nu se ameliorează sau se agravează, mergeți imediat la medic. Nu amânați controlul medical, întrucât deshidratarea poate fi fatală, în special în cazul bebelușilor.