Ce este endometrita?
Endometrita inseamna prezenta si dezvoltarea anormala a mucoasei uterine, pe care o regasim in parti ale corpului unde nu ar trebui sa fie. Aceasta dezvoltare este una problematica deoarece acest tesut are capacitatea de a se transforma in endometru si a genera sangerari sau chiar hemoragii in momentul ciclului.
Tendinta spre masculinitate
Endometrita este simbolizata de o relatie emotionala dificila si tensionata cu mama. Uterul este locul in care mama poarta copilul timp de noua luni. Acest loc al mamei este cel care sangereaza la un interval de 28 de zile, dupa ciclul lunar care este si cel al emotiilor si al femininului.
O relatie dificila mama-fiica face ca femeia sa aiba tendinta de a se masculiniza, inasprindu-si trasaturile fizice si atitudinea in viata de zi cu zi.
O astfel de femeie devine extraactiva si puternica, dar introvertita in acelasi timp.
Hemoragia, o criza emotionala
Persoanele care sufera de endometrita sunt adesea femei care au sau care au avut relatii dificile, dureroase sau chiar violente cu mamele lor.
Contaminarea emotionala data de suferinta traita este atat de puternica incat aceasta relatie nu poate fi rupta. Astfel apar crizele manifestate prin sangerari sau prin hemoragii.
In timpul acestor crize se pierde energia sau viata in cadrul unei relatii distrugatoare calau-victima. In acest mod se intretine o confuzie emotionala care este marcata in corp printr-o confuzie la nivelul endometrului.
M., un caz aparte
M., o femeie cu o endometrita serioasa pentru care suferise interventii chirurgicale si tratamente hormonale, avea o relatie cu mama sa mai mult decat tensionata. Isi considera mama un adevarat calau moral, lipsit de dragoste materna si mereu critica si denigratoare.
M. se simtea incapabila sa lase deoparte aceasta mama care era omniprezenta in viata sa. Chiar si in momentele in care era fizic absenta, era prezenta in gandurile si vorbele ei.
Aceasta invadare sau contaminare a lui M. cu imaginea mamei o facea sa fie nervoasa si incordata. Fizicul i s-a inasprit pentru ca tratamentul hormonal avea tendinta de a o masculiniza.
Cu timpul, M. a devenit mai independenta de mama sa. Treptat, a inceput sa ierte ca mai apoi sa uite aspectele negative ale relatiei cu mama. Ca prin minune, endometrita s-a mai calmat in simptomatologie, devenind mai putin suparatoare.
Ce poate face femeia?
Femeia in cauza ar trebui sa-si lase mama la locul ei si sa nu-i mai permita sa navaleasca in viata sa. Cu toate ca este foarte dificil de trasat limite sau granite propriei mame, acest lucru este posibil. Cu atat mai mult daca inveti sa te respecti, sa te apreciezi si sa te iubesti ca persoana. Sanatatea ta fizica si cea emotionala ar trebui sa fie pe primul plan!
Text: Ioana-Corina Marcu
Consilier psihologic experientialist sub supervizare – Formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei