Revista care te menține sănătos

Ginecologie

Endometrioza si infertilitatea. Ce legatura exista?

9 iulie 2014
Share

Femeile sunt cu atat mai atragatoare, cu cat au un nivel mai crescut de estrogeni. Observand ca femeile care sufera de endometrioza severa sunt neobisnuit de atragatoare, oamenii de stiinta au presupus ca factorii care le asigura frumusetea contribuie si la dezvoltarea acestei afectiuni.

Endometrioza e o boala estrogen-dependenta. Hormonul estrogen, care are niveluri crescute in perioada fertila, este cel care contribuie la endometrioza. Aceasta se defineste prin prezenta tesutului endometrial in afara cavitatii uterine. Locurile cele mai frecvente de implantare sunt organele pelvine si peritoneul. Leziunile de endometrioza variaza de la forme minime pana la chisturi endometriozice mari ce modifica anatomia tubo-ovariana, cu aderente intinse ce cuprind rectul, intestinul, vezica urinara. Aceste celule reactioneaza la fel ca cele uterine normale in fata schimbarilor hormonale care intervin de-a lungul unui ciclu normal, provocand durere si sangerare.

 

Cauza aparitiei endometriozei: inca necunoscuta

Cauza reala a aparitiei endometriozei nu e cunoscuta in totalitate. Teoria refluxului transtubar in cursul menstruatiei sau menstruatie retrograda este un argument documentat stiintific, dar nu toate femeile cu menstruatie retrograda au endometrioza. Metaplazia celomica a fost si ea sugerata ca mecanism in aparitia endometriozei. Diseminarea limfatica sau vasculara explica localizarile non-ginecologice ale endometriozei (intestin, plaman, creier). Sistemul imun este insa afectat la femeile cu endometrioza, iar boala se dezvolta ca o consecinta a acestui dezechilibru imun.

Endometrioza este o boala progresiva, diagnosticul de certitudine fiind stabilit insa pe baza examenului histologic. Tratamentul depinde de: varsta femeii si dorinta de a avea sau nu copii, severitatea bolii si a simptomelor.

 

Factori declansatori

Riscul de a avea endometrioza creste daca:

  • O ruda de grad I (mama sau sora) este afectata de endometrioza;
  • Debutul menstruatiei apare devreme;
  • Menstruatia dureaza mai mult de 7 zile;
  • Femeia nu a avut niciodata copii.

 

Care sunt simptomele?

Durerea poate fi resimtita la menstruatie (dismenoree), in timpul actului sexual (dispareunie), durere pelvina cronica. Nu exista insa o corelatie intre gradul durerii pelvine si severitatea endometriozei. De asemenea, subfertilitatea si infertilitatea se asociaza frecvent cu endometrioza. Examenul clinic la multe dintre femeile cu endometrioza nu descopera nicio anomalie. Sunt de ajutor ecografia transvaginala, eventual RMN, valoarea CA-125, laparoscopia. Laparoscopic, se vad leziuni tipice de endometrioza la nivelul peritoneului „gunshot”, de culoare negru-brun sau albastrui, chisturi endometriozice ovariene ce contin frecvent un lichid gros asemanator ciocolatei, aderente multiple in stadiile avansate ale bolii.

 

Exista tratament?

Endometrioza si infertilitatea. Ce legatura exista?Tratamentul antiinflamator cu antiinflamatoare nesteroidiene reduce durerea si inflamatia, ameliorand simptomatologia. Administrarea contraceptivelor orale ce determina reducerea zilelor de menstruatie pana la amenoree (absenta menstruatiei) este benefica la femeile cu endometrioza, prin reducerea cantitatii de menstruatie retrograda. Agonistii de GnRH opresc temporar ovarul sa mai produca hormoni, determinand un status menopause-like (asemanator celui din menopauza).

Efectele adverse sunt insa neplacute pentru pacienta: bufeuri, uscaciune vaginala, iar tratamentul nu se prelungeste mai mult de 6 luni, ca urmare a scaderii densitatii osoase, cu instalarea osteoporozei. Danazolul determina o scadere a estrogenului, cu amenoree consecutiva. Laparoscopia ajuta la inlaturarea focarelor de endometrioza, cu ameliorarea simptomelor si cresterea sanselor pentru fertilitate.

Tratamentul chirurgical este eficient in reducerea durerii, insa rata de recurenta a endometriozei este de peste 40%. Aceasta inca reprezinta una dintre cele mai provocatoare afectiuni ginecologice, de aceea diagnosticul stabilit cat mai precoce reprezinta o etapa importanta in evolutia bolii.

 

Contraceptivele orale ajuta la prevenirea infertilitatii

Pentru prevenirea infertilitatii, administrarea de contraceptive orale (combinate sau numai cu progesteron) este benefica. Infertilitatea la pacientele cu endometrioza poate fi tratata prin stimulare ovariana cu inseminare intrauterina si proceduri de fertilizare in vitro (IVF). Varsta femeii este importanta in decizia terapeutica, peste 35 de ani scazand fertilitatea.

 

Dr. Adina-Elena Lungu

Medic primar obstetrica-ginecologie

Centrul Medical Academica

www.academica-medical.ro

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.