Revista care te menține sănătos

Ginecologie

Endometrioza, pe cât de întâlnită, pe atât de ignorată

Dr. George Iancu, medic primar obstetrică-ginecologie, clinica Nativia, www.nativia.ro
2 iunie 2021
Share
Endometrioza, pe cât de întâlnită, pe atât de ignorată

Endometrioza este a doua cea mai răspândită patologie din sfera ginecologică. În România diagnosticarea acestei boli se întâmplă abia la 9-12 ani de la debutul său. Motivul? Nivelul de educație medicală (pe subiect) este extrem de scăzut.

Se consideră că 1 din 10 femei din România suferă de endometrioză, numărul pacientelor diagnosticate cu această boală fiind în jur de 500.000! V-a durut vreodată în partea inferioară a abdomenului, la menstruație sau în afara ei? Aţi experimentat astfel de perioade extrem de dureroase mai îndelungate și în mod repetat? Atunci, ar fi bine să știţi că 70% dintre femeile care se prezintă la medicul ginecolog cu dureri pelvine cronice primesc diagnosticul de endometrioză.

Un fenomen absolut natural, cel al proliferării și eliminării la menstruație a țesutului care tapetează uterul (țesutul endometrial), este perturbat, generând implantarea anormală a acestui țesut, care se localizează la nivelul diverselor organe din cavitatea pelvină sau chiar din afara ei.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Produsele Genera pentru igiena intimă, formulate cu extracte naturale care au efect antibacterian, antifungic şi antiinflamator.

Dereglări produse de endometrioză

Așadar, țesutul endometrial se răspândește haotic în afara uterului și nici nu mai este eliminat la menstruație, producând disconfort și diverse dereglări ale organismului. Dintre acestea amintim:

  • Durere pelvină, cel mai frecvent asociată cu perioadele menstruale, dar poate fi prezentă și între menstruații. Durerile sunt mult accentuate față de cele menstruale normale și se agravează odată cu trecerea timpului și, implicit, cu evoluția bolii. Dismenoreea (durerea menstruală) foarte intensă trebuie să fie primul semn care să trimită femeia la medicul ginecolog pentru investigații specifice.
  • Menstruații abundente: endometrioza duce la creșterea perioadei de sângerare menstruală, ceea ce presupune scurtarea ciclurilor.
  • Dispaurenie (durere în timpul actului sexual).
  • Dureri asociate altor procese fiziologice din cavitatea abdominală (mișcări peristaltice intestinale, defecație, micțiune) când pacienta este la menstruație.
  • Dificultate în obținerea unei sarcini: 30-50% dintre pacientele diagnosticate cu endometrioză sunt infertile; 25-50% dintre pacientele care se prezintă la medic cu probleme de fertilitate primesc diagnosticul de endometrioză.
  • Alte simptome nespecifice: stare de oboseală, diaree, constipație, flatulență sau greață, apărute în timpul menstruațiilor.

Dar numărul și gravitatea simptomelor țin de stadiul endometriozei, care poate fi: minimă, ușoară, moderată sau severă, stadiu ce poate fi stabilit numai de medic, în urma unei intervenții chirurgicale.

Fertilitatea şi vârsta: cât de târziu este prea târziu

endometrioză, endometrioza, menstruație,

De ce apare și cum se tratează endometrioza

Discuția asupra cauzelor acestei afecțiuni rămâne încă deschisă. Se știe că estrogenul are un rol activ în dezvoltarea endometriozei, au fost observați și factori genetici predispozanți pentru instalarea ei, iar dieta nu este nici ea de neglijat.

În ce privește diagnosticarea și căile de tratament, situația este foarte clară:

  • Diagnosticul endometriozei se face în etape: un examen clinic ginecologic realizat de medicul specialist, investigații imagistice (ecografia transvaginală și RMN) și laparoscopie exploratorie și, eventual, terapeutică.
  • Tratamentul, medicamentos sau chirurgical, va fi stabilit în funcție de severitatea simptomatologiei și de dorința pacientei de a obține o sarcină.
  • Opțiunile medicamentoase includ medicamente de control al durerii. Cel mai des sunt utilizate antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) și medicamente de control hormonal (contraceptive orale, inhibitori de GnRH).
  • Chirurgical, tratamentul se realizează frecvent laparoscopic, permițând vizualizarea leziunilor, biopsierea lor pentru o evaluare histo-patologică, cât și excizia.

Tratamentul chirurgical devine o opțiune pentru pacientele care nu răspund la terapia medicamentoasă sau pentru cele care își doresc obținerea unei sarcini. Beneficiul major al terapiei chirurgicale în ceea ce privește fertilitatea este obținut la scurt timp după prima intervenție chirurgicală; șansele unei sarcini spontane fiind mai mari în primele 6 luni postoperator.

Intervenția chirurgicală poate fi de tip conservator, atunci când scopul principal este de a exciza leziunile endometriozice. Aproximativ 75% dintre pacientele care urmează această procedură prezintă o ameliorare a durerii timp de câteva luni postoperator. Cu toate acestea, acest tip de intervenție chirurgicală nu este un tratament definitiv, existând șanse foarte mari de recidivă a leziunilor și de reapariție a durerii în cazul în care postoperator nu este inițiată terapia hormonală pentru a ține sub control evoluția endometriozei.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.