Afectiune ginecologica ce se caracterizeaza prin prezenta unor fragmente de mucoasa uterina (endometru) in afara localizarii lor normale. Endometrioza este frecventa mai ales la femeile in varste de 25 pana la 40 ani. Ea este o cauza importanta a sterilitatii feminine: intre 30 si 40% dintre pacientele suferind dc endometrioza au probleme de infertilitate. lnfertilitatea depinde de locul afectarii, localizarea tubara (in trompele uterine) fiind cea mai preocupanta.
Cauza – Cauza bolii este putin cunoscuta: este posibil ca fragmente de mucoasa uterina neeliminate in timpul fluxului menstrual sa urce in lungimea trompelor lui Fallopio pentru a se fixa pe un organ al cavitatii pelviene, unde formeaza un chist. Intocmai ca un endometru normal, fragmentele de mucoasa se supun fluctuatiilor hormonale din timpul ciclului menstrual: ele se dezvolta sub influenta estrogenilor si a progesteronului, apoi sangereaza atunci cand nivelurile hormonale, scad, provocand declansarea scurgerilor menstruale.
Simptome si semne – Umflarea chisturilor provoaca dureri in timpul menstrelor, mai ales catre finalul lor. Aceste dureri, care dispar in timpul ciclului, constituie principalul simptom, dar endometrioza mai poate sa fie raspunzatoare de hemoragii menstruale abundente si de dureri in cursul raporturilor sexuale.
Diagnostic – Acesta se stabileste atunci cand o femeie in perioada de activitate genitala prezinta semne functionale concludente, asociate sau nu cu o sterilitate. Diagnosticul este confirmat prin ecografie, care pune in evidenta chistul sau chisturile ovariene, si mai ales prin celioscopie, care releva aderentele si leziunile chistice intunecate implantate in peritoneu.
Tratament – Acesta face apel la ablatia chistului sau a chisturilor, sau la distrugerea lor prin electrocoagulare sau laser, sub control endoscopic. In plus, medicamente care suprima menstruatia (progestative, danazol, substante analoage gonadoliberinei, un hormon al hipotalamusului) pot fi administrate timp de cateva luni. La sfarsitul tratamentului, poate fi avuta in vedere o nastere. Dupa menopauza, leziunile se atrofiaza spontan deoarece secretia hormonala inceteaza. Totusi, daca durerile persista, o histerectomie (ablatia uterului) poate fi practicata.