Emfizemul este o afecțiune pulmonară ce cauzează senzația de „lipsă de aer” sau dispnee. În această afecțiune, alveolele sunt afectate. Cu timpul, pereții acestora slăbesc și se pot rupe, având ca rezultat lărgirea spațiilor dintre alveole. Acest lucru reduce suprafața pulmonară și, în consecință, a cantității de oxigen care pătrunde în circulația sangvină.
Atunci când expirați, plămânii nu vor funcționa corespunzător și aerul rămâne blocat, privându-vă de oxigen. Cele mai multe persoane care suferă de emfizem suferă și de bronșită cronică, ce se manifestă în special prin tuse cronică. Împreună, emfizemul pulmonar și bronșita cronică, alcătuiesc BPOC (boala pulmonară obstructivă cronică). Acesta este ireversibil, însă simptomele pot fi ținute sub control prin intermediul medicamentelor.
Emfizem pulmonar – cauze
Principala cauză a emfizemului pulmonar este expunerea îndelungată la substanțe iritante, precum fumul de țigară, poluarea, substanțele chimice sau praful.
Mai rar, emfizemul este cauzat de un deficit genetic de o proteină (alfa-1-antitripsina) care protejează structurile elastice de la nivelul plămânilor.
Emfizem pulmonar – factori de risc
Factorii care cresc riscul de a dezvolta emfizem pulmonar includ:
- Fumatul activ sau pasiv. Emfizemul pulmonar apare în special în cazul fumătorilor, dar și în cazul expunerii la fumatul pasiv. Este indicat să renunțați la fumat și să evitați expunerea la fumul de țigară, în special dacă aveți deja această boală.
- Vârsta. Deși degradarea se produce treptat, cele mai multe simptome încep să apară la vârsta de 40-60 de ani.
- Expunerea la substanțe chimice. Dacă lucrați în mediu toxic (șantier, mină, fabrici etc.), aveți un risc mai mare de a dezvolta emfizem pulmonar. Riscul este și mai mare dacă fumați.
- Poluarea. Inhalarea poluanților atmosferici crește riscul de apariție a emfizemului.
Emfizem pulmonar – simptome
Se poate dezvolta de-a lungul anilor, fără a avea simptome specifice. Principalul simptom al acestuia este senzația de „lipsă de aer”, ce apare treptat. Puteți observa acest simptom inițial în timpul activităților fizice. Însă, după o vreme, se poate accentua și apărea chiar și în repaus.
Cum se stabilește diagnosticul de emfizem pulmonar
Pentru a diagnostica emfizemul pulmonar, medicul vă poate face un examen clinic fizic, asociat cu întrebări legate despre istoricul medical personal și familial.
Pe lângă acestea, sunt necesare anumite investigații de laborator, precum:
- Spirometria. Aceasta implică o serie de manevre de respirație ce măsoară fluxul de aer și volumul de aer din plămâni. Spirometria permite evaluarea corectă a funcționarii plămânilor.
- Tomografia computerizată de înaltă rezoluție. Aceasta este un tip special de tomografie computerizată, ce oferă imagini la o rezoluție înaltă.
- Radiografia pulmonară. Aceasta poate ajuta la confirmarea diagnosticului de emfizem pulmonar și la excluderea altor afecțiuni.
- Analiza gazelor din sângele arterial. Aceasta măsoară modul în care plămânii transferă oxigen către circulația sangvină și elimină dioxidul de carbon.
- Examinarea sputei. Aceasta permite determinarea cauzei unor probleme pulmonare.
Emfizem pulmonar – tratament
Scopul tratamentului emfizemului pulmonar este de ameliorare a simptomelor, prevenire a complicațiilor și încetinire a progresiei. Este esențial să renunțați la fumat și la expunerea la substanțe iritante.
Tratamentul pentru emfizem pulmonar cuprinde:
- Medicamente. Bronhodilatatoarele, steroizii, antibioticele sunt printre cele mai folosite medicamente, de la caz la caz.
- Terapia cu oxigen, prin intermediul unui aparat și al unei măști.
- Intervenția chirurgicală
- Terapia cu proteină alfa-1-antitripsină
- Recuperarea pulmonară ce include educarea, nutriția și învățarea unor tehnici de respirație
Metode prin care poate fi prevenit emfizemul pulmonar
Pentru a preveni emfizemul pulmonar, nu fumați și evitați contactul cu fumul de țigară. Dacă lucrați în mediu toxic, protejați-vă căile aeriene de praf și substanțe chimice cu ajutorul unei măști.