Revista care te menține sănătos

Psihologie

Efectul pozitiv al emotiilor negative

10 ianuarie 2019
Share

O experienta emotionala pe care o evitati sau o negati nu este o strategie sanatoasa pe termen lung. In plus, daca nu are finalitate, tinde sa revina in forta. Acest lucru obliga la noi eforturi pentru a o face sa dispara, adica la o risipa inutila de energie. Puteti investi energia mult mai intelept.

Fuga de propriile ganduri suparatoare si emotii negative nu este straina de niciunul dintre noi. Tendinta naturala este de a evita durerea sau suferinta pentru a ne simti mai bine pe moment. Dar acceptarea emotiilor negative are un rol pragmatic; ne semnaleaza ca ceva nu este in ordine si ne determina sa luam masuri pentru stabilirea echilibrului. Ne ajuta sa ne concentram atentia asupra problemelor de viata, pot stimula performanta si creste compasiunea. De exemplu, mania poate fi un semnal de alarma care ne avertizeaza ca suntem nedreptatiti si ne ajuta sa ne protejam.

Transformati emotiile negative in aliati!

Iata cateva strategii prin care va puteti transforma emotiile negative in aliati de incredere:

  • Frica

Frica este o emotie adaptativa, deoarece te ajuta sa eviti situatii care ameninta integritatea fizica si psihica. Ea este fireasca atat timp cat nu exageram pericolul. Anxietatea provocata de participarea la un interviu sau de prima intalnire cu un partener interesant poate fi productiva si te poate mobiliza sa te pregatesti suplimentar. Daca teama este atat de puternica incat impiedica orice actiune cu sens, atunci este momentul sa faci un pas inapoi. Tehnicile de respiratie si meditatia, impreuna cu suportul unui prieten, iti vor fi de ajutor.

  • Furia

Apare in viata noastra atunci cand simtim ca cineva ne-a incalcat teritoriul. De la o simpla iritatie pana la furia oarba, cand ne pierdem total autocontrolul, exista o gama larga de emotii. Cand cineva te infurie, ca atunci cand tu vorbesti cu partenerul, iar el nu te asculta, incearca sa iti accepti emotiile negative si sa intelegi ce se intampla cu tine. Cea mai buna solutie ar fi sa ii spui ce te deranjeaza intr-un mod calm si asertiv. Cand simti ca lucrurile scapa de sub control, incearca sa te relaxezi, schimba pentru o perioada mediul si realizeaza activitati placute, cum ar fi dansul, sportul, plimbarile in aer liber. Practica bunatatea, empatia si recunostinta.

Tristetea dureaza de pana la 240 de ori mai mult decat celelalte emotii

  • Tristetea

Tristetea apare cel mai frecvent cand pierdem persoane importante pentru noi si, de ce nu, cand pierdem si anumite lucruri. Poate fi un moment de introspectie si de gasire a unui sens pozitiv in povestea care s-a incheiat. Daca simti ca tristetea persista sau te paralizeaza, apeleaza la familie, grupul de prieteni sau chiar un specialist.

  • Rusinea

ghgRusinea este sentimentul de jena si de remuscare aparut cand simti ca actiunile tale te-au discreditat si ai scazut in ochii celorlalti. Atunci cand este justificata, te obliga sa iti reevaluezi comportamentul si sa schimbi aspecte care par sa ii deranjeze pe cei din jur. Dar cand rusinea te copleseste si iti afecteaza simtul valorii personale, concentreaza-te pe punctele tale forte, pentru a-ti reconstrui increderea in tine.

Printr-un nivel al energiei mult mai ridicat, increderea in propriile forte, perseverenta in efort si motivatia puternica in a-si duce la indeplinire telurile cresc. Optimismul ne ajuta sa trecem mai usor peste o problema de sanatate, de exemplu, si sa ne revenim mai repede dupa o interventie chirurgicala, potrivit studiilor.

 

Psiholog Dana Comanescu

 

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.