Efectele pe care infecția cu virusul SARS-CoV-2 le are asupra organismului s-au dovedit a fi mult mai complexe decât s-a crezut inițial. Primul sistem afectat de boala COVID-19 este cel respirator – plămânii și, implicit, funcția respiratorie. Însă, pe lângă afectarea pulmonară, în urma studiilor recente s-a observat că pacienții care au fost diagnosticați și care mai apoi s-au vindecat de COVID-19 se confruntă și cu probleme neurologice.
Cei mai predispuși la apariția problemelor de ordin neurologic sunt pacienții cu forme moderate spre severe ale bolii, cu afecțiuni cardiovasculare anterioare. Potrivit specialiștilor, boala COVID-19 poate lăsa sechele care nu trebuie ignorate de către pacienți, de aceea evoluția stării de sănătate post-COVID-19 trebuie urmărită.
Simptome post-COVID-19 care trebuie să trimită pacientul la control
Prof. univ. dr. Gheorghe Iana, medic primar radiologie și imagistică medicală, președintele Societății de Neuroradiologie și Radiologie Intervențională din România și director medical Medima Health este de părere că apariția sau persistența unor simptome precum oboseala constantă nejustificată sau dificultățile de respirație după declararea vindecării trebuie să trimită pacientul la un consult medical imediat pentru monitorizare.
Printre principalele simptome care pot indica apariția unei complicații neurologice se numără dificultățile de concentrare și memorare, pierderea mirosului, durerile de cap, pierderea echilibrului, amețeala, oboseala.
Ce înseamnă ARN mesager. Cum funcţionează vaccinul bazat pe această tehnologie
Afecțiuni neurologice asociate cu boala COVID-19
Conform literaturii de specialitate, cele mai frecvente boli neurologice raportate și asociate infecției cu SARS-CoV-2 sunt:
- sindromul Guillain-Barre (poliradiculonevrita) – care se manifestă prin dificultăți locomotorii și senzație de arsură sau de amorțeală la nivelul membrelor;
- encefalita acută virală – manifestată prin confuzie, tulburări de concentrare, pierderea cunoștinței;
- mielita virală – caracterizată prin dificultăți la mers și coordonare;
- meningita – apar vărsături, cefalee și starea de agitație.
Se recomandă efectuarea unui RMN cerebral
Infectarea cu virusul SARS-CoV-2 poate provoca, de asemenea, accidente vasculare cerebrale și alte neuropatologii, deoarece favorizează formarea cheagurilor de sânge. În cazul pacienților care sufereau anterior de afectare neurologică, aceste mici și noi leziuni apărute în urma bolii COVID-19 pot să ducă la complicații. Așadar, este extrem de important să se efectueze un RMN cerebral pentru monitorizarea sănătății creierului.
Investigații neurologice necesare
Etapele monitorizării creierului în urma contractării virusului SARS-CoV-2 sunt examenul neurologic și efectuarea RMN-ului cerebral. Leziunile de la nivelul creierului sunt cel mai bine evidențiate prin RMN-ul cerebral, imaginile oferite ajutând la identificarea eventualelor modificări. Rezultatul ajunge apoi la medicul clinician, care stabilește tratamentul și pașii necesari pentru monitorizarea pacientului.