Revista care te menține sănătos

Dermatologie

Efectele peelingurilor chimice asupra tenului in sezonul rece

4 decembrie 2015
Share

Un peeling chimic presupune aplicarea pe ten a unor substante chimice in mod controlat, cu rolul de a indeparta celulele moarte si a stimula regenerarea celulara. In urma peelingului, la nivelul pielii apar rani ce pot fi sau nu superficiale, iar adancimea acestora depinde de problema tratata.

Reprezinta o modalitate rapida de a scapa de liniile fine, cicatrice, acnee, pete, pori dilatati, imperfectiuni ale pielii. Potrivit expertilor, iarna este unul dintre anotimpurile in care peelingurile dau cele mai bune rezultate. Veti afla de ce din randurile de mai jos.

Tipuri de peelinguri

Peelingurile pot fi superficiale, medii sau profunde.

  • Cele superficiale actioneaza la nivelul epidermei, epiderma fiind stratul de la suprafata pielii. Este un tip de peeling bland, recomandat in cazul pielii sensibile, si se realizeaza cu alfa-hidroxi acizi (AHA) intalniti in trestia de zahar, lapte, citrice etc. Acestia stimuleaza productia de colagen si elastina si confera tenului o stralucire naturala.
  • Peelingurile medii penetreaza derma, stratul de sub epiderma in care se afla vase de sange, tesuturi nervoase, terminatii nervoase, glande sudoripare, foliculi de par. Peelingurile chimice medii corecteaza cicatricele lasate de acnee, petele, imbunatatesc textura si tonusul pielii. Solutia folosita este acidul tricloracetic (TCA), iar rezultatele obtinute sunt pe termen lung.
  • Peelingurile profunde patrund adanc in derma si, de obicei, nu se apeleaza la ele in cazul tonurilor mai inchise de piele, deoarece se produce hipopigmentarea (depigmentarea pielii). Substanta folosita este fenolul, iar un astfel de peeling se realizeaza o singura data, chiar sub anestezie.

efectele-peelingurilor-bDe ce este iarna un anotimp potrivit pentru peelingul chimic?

Iarna, vremea este de partea dumneavoastra in ceea ce priveste peelingurile deoarece soarele isi arata mai rar razele, ceea ce inseamna ca nivelul ultravioletelor este mai mic, mediul fiind perfect pentru ca pielea sa se vindece mai repede. Si tot iarna pielea devine mai uscata si are de suferit de pe urma modificarilor de temperatura si a schimbarilor ce survin in aceasta perioada. Eczemele si rozaceea se agraveaza iarna, iar peelingurile va vor ajuta sa scapati de aceste probleme.

Riscurile peelingurilor chimice

Printre riscurile, efectele secundare si complicatiile peelingului chimic se numara infectiile, reactivarea virusului herpes simplex, precum si o decolorare a zonei tratate, dupa vindecare. Toti pacientii au o perioada de recuperare in urma tipului de peeling realizat. Peelingurile profunde pot fi realizate sub anestezie locala sau sedare constienta (foarte rar anestezie totala), si acestea prezentand anumite riscuri. Pacientii care se pregatesc de peeling pot fi rugati sa aplice creme pe baza de tretinoin o perioada de timp inainte de peeling. Toti pacientii trebuie sa foloseasca creme cu FPS.

In urma peelingului, pielea este deosebit de sensibila. Trebuie sa evitati pe cat posibil expunerea la soare in perioada in care pielea se vindeca.

Ruxandra Dumitrescu

Surse: Wilmingtondermatologycenter.com; Medicinenet.com; Webmd.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.