Zaharul are un gust foarte bun, insa, in cantitati mari, poate avea efecte devastatoare asupra intregului organism, inclusiv a starii de dispozitie. Totusi, exista foarte multe persoane care consuma excesiv zahar.
Pe langa faptul ca excesul de zahar duce la aparitia obezitatii si a altor afectiuni cronice, poate fi responsabil si de aparitia sau agravarea anxietatii sau a depresiei.
Afecteaza dispozitia
In momentele stresante, exista multe persoane care apeleaza la dulciuri pentru a se simti mai bine si pentru a compensa o lipsa emotionala. Insa, o cantitate mare de zahar procesat poate determina anxietate, iritabilitate si tristete, ce pot avea un impact major asupra sanatatii mentale daca suferiti deja de anxietate sau depresie.
Dupa consumul mare de zahar, pancreasul secreta insulina pentru a facilita absorbtia de glucoza in exces din sange, pentru a stabiliza nivelul zaharului din circulatia sangvina. Insa, acest fenomen ingreuneaza normalizarea valorilor acestuia.
Aceste fluctuatii ale nivelului de zahar din sange va pot face nervos, iritat sau foarte obosit. Daca suferiti deja de anxietate sau depresie, acestea se pot exacerba.
Accentueaza anxietatea
Daca suferiti deja de anxietate, atunci sigur ca stiti efectele zaharul asupra psihicului, prin accentuarea sentimentelor de iritabilitate, tensiune sau altele asociate. Mai mult, zaharul poate incetini abilitatea organismului de a reactiona la stres, ce va poate impiedica sa-l tineti sub control.
Dr. Anamaria Ciubara: „Stresul, unul dintre cei mai importanti factori declansatori ai depresiei”
Zaharul poate creste riscul de depresie
Este greu sa evitati consumul de dulciuri, in special daca ati avut o zi grea. Iar atunci cand va luptati cu simptomele depresiei, uneori alimentele nesanatoase pot fi un potential tratament. Insa, se formeaza un cerc vicios situat intre consumul de zahar si agravarea sentimentelor de tristete, oboseala si neajutorare.
Consumul excesiv de zahar duce la dezechilibrul unor substante din creier. Acesta poate duce, la randul lui, la aparitia depresiei si poate creste riscul dezvoltarii unei tulburari mintale cronice (cu durata lunga).
Renuntarea la dulciuri are aceleasi simptome ca cele din sevraj
Atunci cand renunta la dulciuri, multe persoane pot sa nu aiba nicio problema. Insa, daca aveti un istoric de atacuri de panica, acest lucru poate sa nu fie o idee buna. Mai mult, poate cauza efecte adverse serioase, precum anxietate, iritabilitate, confuzie si oboseala accentuata si poate fi asemanat cu sevrajul in cazul alcoolului sau drogurilor.
Aveti pofta de ceva dulce? Alternative sanatoase
Ce puteti face atunci cand va este pofta de dulciuri?
Daca renuntati la dulciurile din comert, bogate in zahar procesat, nu inseamna ca nu va mai puteti bucura de alimente dulci. Exista anumite alimente si combinatii ale acestora care va pot satisface cu usurinta pofta de dulce, fara a cauza efecte daunatoare organismului, precum:
- fructele, in special bananele, strugurii, fructele de padure si mango
- ciocolata neagra, cu minimum 70% cacao
- semintele de chia. Acestea sunt bogate in fibre, ce lupta impotriva poftei de dulciuri, prin inducerea senzatiei de satietate
- guma de mestecat fara zahar
- lintea si fasolea
- iaurtul
- curmalele
- cartofii dulci
- carnea si pestele
- ouale
- cerealele integrale
- legumele