Ştirile despre numărul mare de persoane care au ajuns la camera de gardă a spitalelor de urgenţă de Sărbători încă sunt de actualitate. Iar principalul vinovat este excesul alimentar. Iată care sunt principalele sale efecte.
Sărbătorile de iarnă au o însemnătate importantă atât din punct de vedere spiritual, cât şi din punct de vedere al tradițiilor, inclusiv cele culinare. Multe persoane postesc şi renunță la obiceiurile de zi cu zi încercând să adopte un stil de viață ponderat. Odată cu terminarea postului majoritatea revin la obiceiurile alimentare vechi sau chiar fac excese alimentare. Iată câteva sfaturi pentru o funcționare sănătoasă a aparatului digestiv.
Cât şi cum mâncăm de Sărbători
- Putem consuma orice preparat, dar fără să depăşim rația calorică individuală la nivelul unei mese şi, bineînțeles, la nivelul unei zile.
- Trebuie să respectăm mesele principale ale zilei şi gustările, fără să „ciugulim” câte puțin din fiecare toată ziua.
- Să nu uităm că dacă un aliment ne face rău mai bine nu-l consumăm.
- Abuzul de alcool este o altă problemă ce ia amploare în această perioadă. Consumul de alcool nu este indicat, iar în cazul în care se consumă, ne putem rezuma la un pahar, dar nici acesta zilnic.
- Cum perioada de dinainte de Sărbători este destul de agitată, majoritatea are tendința să adopte o perioadă sedentară, lucru ce afectează digestia. Activitatea fizică zilnică uşoară, precum mersul pe jos minim 30 de minute pe zi, nu trebuie întreruptă. Chiar dacă noi suntem în concediu/vacanță, sistemul nostru digestiv nu este!
Postul şi alimentația de Sărbători
Persoanele ce au ținut post au avut o perioadă un regim predominant vegetarian, iar sistemul digestiv s-a adaptat la această dietă. Tranziția la o alimentație mixtă trebuie să se facă treptat, dându-i timp creierului digestiv să se adapteze. Trecerea bruscă la o alimentație „cu de toate” şi mai ales bogată cantitativ poate avea efecte nefavorabile în special la cei cu afecțiuni digestive preexistente şi la seniori.
Ce înseamnă exces alimentar?
Excesul alimentar implică suprasolicitarea sistemului digestiv prin stimularea excesivă a secrețiilor şi enzimelor digestive. Acesta se produce prin nerespectarea meselor principale, depăşirea aportului caloric individual zilnic (mai mult decât necesarul energetic cu depăşirea punctului de sațietate), consumul crescut de alimente grase, prăjite, tocătură, sosuri grase şi abuzul de alcool de orice fel.
Sfaturi potrivite pentru Sărbatori tihnite
Afecțiuni digestive provocate sau acutizate de excesul alimentar
Excesul alimentar poate determina meteorism abdominal, somnolență, meteorism abdominal („arsuri”). De asemenea, pot apărea sindroame dispeptice de tip biliar (greață, vărsături alimentare şi bilioase, gust amar, durere colicativă) sau chiar boli ce pot avea o evoluție nefavorabilă şi pot pune viața în pericol precum pancreatita acută. De asemenea, excesul alimentar poate dezechilibra anumite afecțiuni precum diabetul zaharat putând apărea chiar complicații amenințătoare de viață.
Sărbătorile: momente de răsfăţ, nu de excese!
Exces alimentar = kilograme în plus
Orice perturbare a balanței aport-consum energetic poate duce la apariția kilogramelor în plus. Pe lângă kilogramele în plus pot apărea şi dezechilibre la nivelul hormonilor ce influențează centrul foamei şi sațietății (grelina şi leptina) creând un cerc vicios ce va favoriza mâncatul în exces de plăcere.