Prezentare:
Comprimate 2,5 mg, 5 mg, 10 mg, 20 mg; ct. x 1 fl. x 28 cpr.; ct. x 3 blist. x 10 cpr.
Indicatii:
Tratamentul hipertensiunii la pacientii pentru care este indicata terapia de asociere a quinaprilului si a unui diuretic.
Doze:
Inhalator adulti: bronhospasm acut si episoade intermitente de astm 1-2 inhalari in doza unica. Profilaxie sau tratamentul de intretinere: 2 inhalari de 3-4 ori/zi. Prevenirea bronhospasmului indus de exercitiu: 2 inhalari inainte de efort. Copii: bronhospasm acut, accese astmatice episodice sau inainte de efort 1 inhalatie. Tratamentul de intretinere sau profilaxie: 1-2 inhalatii de 3-4 ori/zi. Oral adulti: 4-8 mg salbutamol de 3-4 ori/zi. Copii 2-6 ani: 2,5-5 ml sirop (1-2 mg salbutamol) de 3-4 ori/zi. Copii 6-12 ani: 5 ml sirop (2 mg salbutamol) de 3-4 ori/zi. Copii peste 12 ani: 5-10 ml sirop (2-4 mg salbutamol) de 3-4 ori/zi. Injectabil: subcutanat si intramuscular 500 mcg (8 mcg/kg), cu repetare la fiecare 4 ore, daca este necesar. Intravenos 250 mcg (4 mcg/kg) injectat incet. Daca este necesar, doza poate fi repetata.
Contraindicatii:
Hipersensibilitate la quinapril, hidroclorotiazida, la alte medicamente derivate de sulfonamida sau la oricare dintre excipienti. Prezenta in antecedente a angioedemului asociat cu tratamentul cu un inhibitor ECA (enzima de conversie a angiotensinei). Angioedem ereditar sau idiopatic. Sarcina si alaptare. Anurie.
Atentionari:
Daca apar stridorul laringeal sau angioedemul fetei, limbii sau glotei, tratamentul cu quinapril/HCTZ trebuie intrerupt imediat; se va institui terapie adecvata de sustinere si monitorizare atenta pana la disparitia edemului. Combinatia quinapril/HCTZ trebuie utilizata cu precautie la pacientii cu stenoza de valva mitrala, boala renala severa, insuficienta hepatica sau boala hepatica evolutiva.
Reactii adverse:
In studiile clinice cu combinatia quinapril/HCTZ nu a fost depistata nici o reactie adversa specifica combinatiei. Evenimentele adverse aparute s-au limitat la cele observate anterior in tratamentul cu quinapril si hidroclorotiazida. Cele mai frecvente reactii adverse raportate au fost cefalee, ameteli, tuse si oboseala.