Revista care te menține sănătos

Investigații necesare

Ecografia mamara, ieftina si completa

15 mai 2024
Share

Ecografia mamara este o metoda non-invaziva de investigare a glandei mamare, utilizand US (abdominal ultrasonography). Aceasta se poate practica la orice varsta, fiind prima alegere inainte de 30-35 de ani, datorita …

densitatii crescute a tesutului mamar. Ecografia mamara poate fi realizata si dupa aceasta varsta, atunci cand predomina tesutul adipos (gras). In acest caz, ecografia reuseste cu succes sa faca un diagnostic diferential intre formatiunile solide (tumorale) si cele chistice.

Cum se realizeaza examenul ecografic?

Examenul ecografic dureaza intre 15 si 45 de minute, in functie de volumul sanului, complexitatea si numarul leziunilor depistate. Se executa cu un transductor special (sonda US) cu frecventa inalta.
La aparatele performante, cu soft 3D-4D, se poate calcula si volumul leziunii. Acest lucru permite urmarirea in timp a efectului terapeutic asupra leziunii.
Metoda se poate utiliza ca examen screening la persoanele cu antecedente familiale de cancer mamar, cunoscut fiind faptul ca acesta se transmite descendent, pe linie materna. Acest lucru impune un examen precoce al sanului, incepand de la varsta de 25 de ani.
Ecografia mamara completeaza, dar nu exclude celelalte tipuri de investigatii imagistice – mamografie, rezonanta magnetica, scintigrafie mamara. Cu ajutorul acestui tip de ecografie se pot verifica suspiciunile aparute in celelalte cazuri, fiind o metoda repetitiva in timp si avand avantajul costului redus.

Metoda permisa si femeilor insarcinate
Acest examen ecografic este o metoda cu multiple atuuri:
Este non-iradianta, putand fi utilizata atat la gravide, cat si la adolescente; Este ieftina comparativ cu informatiile pe care le aduce; Permite ghidarea unor proceduri invazive, punctie, biopsie mamara si evacuatorie, in scop terapeutic; Prin utilizarea examenului Doppler Color si Power Doppler, permite diagnosticul structurilor intens vascularizate (asa cum sunt tumorile), aprecierea parametrilor fluxului sangvin (viteze, indici de rezistivitate), ceea ce duce la o mai buna interpretare a leziunilor intramamare; Este usor de practicat in ambulator; Poate fi examinata portiunea posterioara a glandei mamare (cea anterioara muschiului pectoral), aceasta fiind greu de studiat mamografic, de cele mai multe ori; Este rapida.
Alte avantaje sunt:

Poate fi utilizata la pacientele anxioase; Se poate folosi in afectiuni inflamatorii, cand nu se poate face compresia corecta, la mamografia sanului; Se poate examina sanul in lactatie; Pot fi examinati sanii cu implant mamar (silicon).
Indicatii clinice ale ecografiei mamare
Anomalii palpabile clinic la pacientele sub 35 ani. Acestea au, in majoritatea cazurilor, chisturi sau fibroadenoame. Astfel, ecografia poate face diagnosticul diferential intre leziuni;
Anomalii mamografice – completeaza examenul mamografic, ajutand la un diagnostic complet al masei dominante (leziune suspecta); Diagnosticul carcinomului mamar (tumora epiteliala maligna), avand aceleasi caracteristici imagistice ca cele mamografice; Fibroza mamara care apare dupa procese inflamatorii, postoperator si modificari intrinseci glandulare; Abcese. Dr. Cristian Nicolae,
Medic specialist radiologie-imagistica,
Competenta ecografie generala, senologie,
Medic primar medicina nucleara,
Clinica Medcenter, telefon: 021. 323.24.17

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.