O ecocardiograma, cunoscuta si ca ecografie cardiaca sau ecocardiografie, reprezinta o sonograma a inimii. Aceasta metoda foloseste tehnici standard care furnizeaza o imagine bidimensionala a inimii.
Ecografia cardiaca este in prezent o investigatie de prima linie in diagnosticul bolilor cardiovasculare. Ea este cruciala pentru diagnosticul tuturor bolilor cardiace, nu numai pentru a confirma diagnosticul, ci si pentru a exclude posibilitatea unei anumite boli.
Ecocardiografia standard este o metoda nedureroasa, asemanatoare cu o radiografie, insa fara iradiere, deoarece nu foloseste razele X, ci ultrasunetele.
Care sunt avantajele ecocardiografiei?
Principalul avantaj al ecocardiografiei de rutina, care foloseste ultrasunetele pentru a reproduce imaginea inimii, este natura sa noninvaziva. Aceasta metoda nu prezinta riscuri cunoscute si nici efecte secundare. Un alt avantaj este costul destul de scazut in comparatie cu alte metode de diagnostic cardiac. Un transductor (sonda) plasat pe torace poate furniza imagini excelente ale inimii cu cele patru camere (doua atrii si doua ventricule), valvele inimii si aorta, peretii inimii, oferind informatii despre pozitia inimii in cavitatea toracica, fluxul sangvin, capacitatea de pompa a inimii si arterele coronare.
Ecocardiografia evalueaza severitatea bolii cardiace
Aceasta metoda permite evaluarea valvelor inimii (mitrale, tricuspide, aortice, pulmonare), a deschiderii si inchiderii lor, identifica orice comunicare anormala intre cavitatile inimii, calculeaza debitul cardiac si fractia de ejectie. De asemenea, stabileste usor diagnosticul de pericardita (acumularea de lichid in sacul pericardic ce acopera inima) si poate aprecia cantitatea de lichid.
Prin urmarirea miscarii peretilor inimii, ecocardiografia poate detecta prezenta si poate evalua severitatea bolii coronariene, pentru a diferentia o durere toracica de cauza coronariana de o durere care are alta cauza.
5 tipuri de afisare a rezultatelor ecografiei cardiace
Informatiile furnizate de ecografia cardiaca pot fi afisate in cateva moduri:
Ecografia mod M permite masurarea exacta a dimensiunilor structurilor cardiace; Ecografia bidimensionala permite vizualizarea inimii in doua dimensiuni, ceea ce face posibila vizualizarea cavitatilor si valvelor cardiace; Doppler-ul intracardiac face posibila interpretarea miscarilor sangelui sau ale peretilor ventriculari si masurarea presiunilor intracardiace; Doppler-ul color permite vizualizarea instantanee a miscarilor sangelui in cavitatile cardiace; Ecografia de contrast presupune, datorita injectarii unor microbule de contrast pe cale intravenoasa, detectarea prezentei lor fie in cavitatea ventriculara, fie in muschiul cardiac. Aceasta metoda permite deci evaluarea perfuziei miocardului (cantitatea de sange oxigenat care hraneste muschiul inimii). Ecocardiografia transesofagiana ofera vizibilitate mai buna
O alta alternativa, cu acuratete mai buna, este ecocardiografia transesofagiana, prin care transductorul se plaseaza in esofagul pacientului, evitand astfel bariera toracica alcatuita din piele, oase si tesut subcutanat. Deoarece esofagul este situat aproape de inima, imaginile obtinute sunt de o calitate superioara, intrucat nu mai interfera cu cele ale plamanilor si cutiei toracice. In cazul acestei ecografii, pacientul nu trebuie sa manance sau sa bea lichide cu 6 ore inainte.
Ecografiile tridimensionale depisteaza cardiomiopatiile
In prezent, dezvoltarea tehnologica a dus la aparitia aparatelor portabile de ecografie cardiaca si a ecografelor tridimensionale. Cea din urma permite evaluarea directa anatomica a patologiei cardiace, in special a defectelor valvulare si cardiomiopatiilor. Ecografia transtoracica nu necesita o pregatire speciala a pacientului. Acesta poate manca, bea lichide ca de obicei si isi poate lua medicamentele prescrise anterior de medic.
Ecografia transtoracica poate fi efectuata la orice varsta si poate fi repetata ori de cate ori este necesar, neavand contraindicatii. Este utila in urmarirea evolutiei sub tratament a bolnavilor cardiovasculari.
Dr. Camelia Diaconu,
Medic primar medicina interna,
Competenta ecografie cardiaca si generala,
Spitalul Judetean Ilfov, Bucuresti,
E-mail: [email protected]