Revista care te menține sănătos

Boli infecțioase

Ebola nu este cel mai periculos virus. Cinci alte virusuri care il detroneaza

20 mai 2024
Share

Virusul Ebola a ucis de curand mai mult de 1.000 de persoane în Africa de Vest. Cu toate acestea, expertii în sanatate din Statele Unite considera alte virusuri mult mai periculoase decat Ebola, desi in unele cazuri exista si vaccinuri impotriva acestora.

Desi rata de mortalitate al celui mai recent focar de Ebola nu este la fel de mare ca la evenimentele anterioare, cei mai multi dintre oamenii infectati cu acest virus nu supravietuiesc. Rata de mortalitate este in cazul focarului curent de aproximativ 60%, comparativ cu 90% in trecut, potrivit Institutului National al Sanatatii (National Institutes of Health) din Statele Unite.

Dar, în ciuda acestui prognostic sumbru, expertii în domeniul sanatatii din Statele Unite nu sunt deosebit de îngrijorati de amenintarea virusului Ebola în tarile dezvoltate. „Vad Ebola ca pe o amenintare importanta in regiunile in care acesta a fost identificat, in special in Africa Centrala si de Vest”, a declarat Cecilia Rokusek, expert in sanatate publica din cadrul Institutului pentru Dezastre si Pregatirea de Urgenta a Universitatii Nova Southeastern din Florida.

Alte virusuri reprezinta o amenintare mai mare pentru cetatenii americani si cei din tarile dezvoltate, potrivit lui Rokusek. Desi unele dintre aceste virusuri au rate de mortalitate mult mai mici decat Ebola, ele sunt mai raspandite in tarile dezvoltate si ucid mai multi oameni anual decat Ebola.

 

Rabia

Rabia este unul dintre virusurile cu cea mai mare rata a mortalitatii din lume. Din Statele Unite, numai 3 persoane au supravietuit bolii fara sa fie vaccinate dupa ce au fost expuse la virus.

Aproximativ doua persoane mor acum anual în Statele Unite ale Americii de la acest virus, care se transmite la oameni prin saliva atunci cand sunt muscati de animale infectate, cum ar fi cainii sau liliecii.
Persoanele care au fost muscate de caine primesc imediat vaccinul antirabic, dar în cazul liliecilor exista riscul ca persoana in cauza sa nu realizeze ca a fost muscata si sa nu mearga la medic.

Cu toate acestea, boala ramane o amenintare mai mare în alte zone ale lumii decat în Statele Unite. Aproximativ 55.000 de oameni mor de rabie in fiecare an in Africa si Asia, potrivit OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii).

 

Virusul HIV

Cu toate ca numarul persoanelor care mor anual din pricina virusului HIV s-a micsorat în ultimii ani, acesta ramane un virus periculos pentru Statele Unite si Europa. Un numar de 1,6 milioane de oameni din intreaga lume au murit de HIV si sindromul deficientei autoimune (SIDA) în 2012, potrivit OMS.

Virusul ataca celulele sistemului imunitar al unei persoane si il slabeste de-a lungul timpului, ceea ce face ca lupta impotriva altor boli sa fie foarte dificila pentru persoana infectata.

Aproximativ 15.500 de persoane diagnosticate cu SIDA au murit in 2010 in Statele Unite. In total, aproximativ 650.000 de oameni au murit de SIDA in Statele Unite, de la descoperirea bolii, in 1981. Se estimeaza ca in jur de 36 de milioane de oameni au murit in intreaga lume din aceasta cauza.

In ciuda faptului ca astazi numarul deceselor anuale legate de virusul imunodeficientei (HIV) este mai mic, iar persoanele infectate cu HIV traiesc mai mult decat inainte, in urma unor terapii cu antiretrovirale, in prezent nu exista niciun tratament care sa eradicheze virusul.

 

Gripa

Desi nu suna foarte infricosator, virusul gripal omoara anual mai multe persoane decat Ebola. In Statele Unite, mor anual intre 3.000 si 49.000 de persoane din pricina virusului gripal. Diferenta atat de mare intre cele doua estimari se datoreaza faptului ca multe decese cauzate de gripa nu figureaza oficial in statistici ca fiind cauzate de acest virus.

Virusul gripal imbolnaveste mult mai multe persoane decat ucide, intre 3 si 5 milioane de oameni din intreaga lume imbolnavindu-se puternic in fiecare an din pricina acestuia.

Virusul H1N1 a omorat intre 151.700 si 575.400 de persoane din intreaga lume intre 2009 si 2010. La nivel mondial, gripa provoaca intre 250.000 si 500.000 de decese in fiecare an, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

In ciuda ratei de mortalitate relativ scazuta a virusului, profesionistii din domeniul sanatatii publice si medicii recomanda vaccinarea anuala pentru a mentine riscul de complicatii de la gripa la distanta.

 

Virusuri transmise de tantari

Virusurile transmise prin intepaturile tantarilor, precum febra Dengue, West Nile si febra galbena, ucid anual mai mult de 50.000 de persoane din intreaga lume, potrivit OMS.

Malaria, care este raspandita tot prin intermediul tantarilor, dar este cauzata mai degraba de un parazit decat de un virus, ucide mai mult de 600.000 de persoane in fiecare an.

Cel putin 40% din populatia lumii (2,5 miliarde de oameni) este expusa riscului de a se imbolnavi serios sau de a muri din pricina bolilor cauzate de intepaturile tantarilor.

Febra Dengue, endemica in anumite zone din America de Sud, Mexic, Africa si Asia, curma aproximativ 22.000 de vieti in fiecare an. Febra hemoragica Dengue este o infectie mortala care provoaca febra mare si poate duce la soc septic.

 

Rotavirusul

Ebola nu este cel mai periculos virus. Cinci alti virusi care il detroneazaEste un virus gastrointestinal, ce poate afecta in special copiii cu varste mici. In jur de 111 milioane de cazuri de gastroenterita sunt cauzate anual de rotavirus. Marea majoritate a celor afectati de acest virus sunt copii mai mici de 5 ani, iar in jur de 82% dintre decese sunt cauzate de contractarea virusului in tarile dezvoltate.

La nivel global, aproximativ 440.000 de copii care au contractat virusul mor in fiecare an din cauza unor complicatii, mai ales deshidratare. In Statele Unite, un vaccin pentru rotavirus a fost dezvoltat in 1998, dar mai tarziu a fost retras de pe piata, din motive de siguranta. Un vaccin nou, dezvoltat in 2006, este acum disponibil si este recomandat pentru copiii de peste 2 luni.

 

 

Mircea Doaga
Sursa: livescience.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.