Revista care te menține sănătos

Boli infecțioase

Ebola: ce este si cum se transmite?

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
7 iulie 2017
Share
Ebola: ce este si cum se transmite?

Febra hemoragica Ebola este una dintre numeroasele febre hemoragice virale. Este o boala severa, de multe ori fatala, in randul oamenilor si a unelor animale, precum maimute, gorile si cimpanzei.

Pentru ca rezervorul natural al virusului nu a fost inca descoperit, modul in care acesta apare la oameni nu este pe deplin cunoscut. Oricum, cercetatorii au dat nastere ipotezei ca primul pacient a devenit infectat in urma contactului cu un animal infectat.

Caile de contaminare

Atunci cand o infectie apare la oameni, exista mai multe moduri in care virusul poate fi transmis. Acestea includ:

• Contactul direct cu sangele sau secretiile ale unei persoane infectate

• Expunerea la obiecte (precum ace) ce au fost contaminate cu secretii infectate

Virusurile ce cauzeaza febra hemoragica Ebola sunt, de obicei, raspandite printre prieteni si familie, deoarece exista contacte directe cu secretiile infectate intre aceste persoane. Dupa contaminarea cu febra hemoragica Ebola, boala se poate raspandi rapid in spitale.

Expunerea la ebolavirusuri poate aparea si in spitalele in care personalul medical nu poarta un echipament adecvat, precum masti, manusi si halate. Dezinfectarea si sterilizarea instrumentelor medicale sunt, de asemenea, extrem de importante. Fara acestea, transmiterea virusului poate continua si se poate amplifica.

Care sunt semnele si simptomele in Ebola?

Simptomele tipice in febra hemoragica Ebola includ:

• Febra

• Dureri de cap

• Dureri articulare si musculare

• Slabiciune

• Diaree

• Varsaturi

• Dureri de stomac

• Pierderea apetitului

Unele persoane afectate de aceasta boala mai pot prezenta si o inrosire a pielii sau a ochilor, tuse, durere in piept, tulburari de respiratie si deglutitie si sangerari interne sau externe.

Simptomele pot sa apara la 2-21 de zile dupa expunerea la ebolavirusuri, insa cel mai frecvent acestea apar intre 8 si 10 zile.

Unele persoane afectate de febra hemoragica Ebola se pot recupera, insa altele nu pot. Motivul din spatele acestor vindecari spontane nu este pe deplin cunoscut. Oricum, se stie ca pacientii care decedeaza nu au dezvoltat un raspuns imun semnificativ la virus la momentul mortii.

 Ebola: ce este si cum se transmite?

Cum este diagnosticata Ebola?

Febra hemoragica Ebola este greu diagnosticata dupa cateva zile de la infectare, deoarece primele simptome, precum iritatia pielii si inrosirea ochilor, nu sunt specifice acestei infectii, fiind observate la pacientii cu boli mult mai frecvente.

Insa, daca o persoana prezinta simptomele prezentate mai sus si exista suspiciunea de febra hemoragica Ebola, aceasta trebuie izolata, iar personalul medical trebuie informat. Se pot preleva anumite probe de la pacient pentru a confirma infectia.

Care este tratamentul in Ebola?

Tratamentul standard pentru Ebola este limitat la terapie suportiva. Aceasta consta in reechilibrarea hidrica si electrolitica a pacientului, mentinerea oxigenului si a tensiunii arteriale in limite normale si prevenirea eventualelor infectii.

Tratamentul trebuie inceput cat mai repede, acest lucru fiind foarte important pentru prognostic, insa este greu de pus in practica, avand in vedere diagnosticarea dificila a bolii in stadiile incipiente. Pentru ca primele simptome, precum durerile de cap si febra, nu sunt specifice pentru febra hemoragica Ebola, cazurile de infectie pot fi subdiagnosticate.

Insa, daca o persoana prezinta aceste simptome si exista motive sa se banuiasca infectia cu Ebola, aceasta trebuie izolata si tratata corespunzator. Tratamentul suportiv poate continua cu imbracamintea protectoare pana ce infectia este confirmata.

Preventia se poate face prin evitarea contactului cu sange sau secretii ale unei persoane infectate. In cazul unui deces, este, de asemenea, foarte importanta preventia contactului direct cu persoana decedata.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.